Moderna anunţă un rapel adaptat pentru tulpina Omicron. Când va fi disponibilă doza booster

Compania farmaceutică Moderna a anunţat că va lansa o doză de rapel pentru a oferi protecţie în faţa Omicron, noua tulpină a COVID-19. Cererea de autorizare pentru acest ser ar urma să fie depusă în luna martie.

02 dec. 2021, 08:39
Moderna anunţă un rapel adaptat pentru tulpina Omicron. Când va fi disponibilă doza booster

Stephen Hoge, președintele Moderna, a declarat miercuri că, un rapel adaptat pentru tulpina Omicron va fi disponibil, cel mai probabil, în primăvara anului viitor. De altfel, experţii companiei farmaceutice au spus încă din 26 noiembrie că vor să dezvolte o doză de rapel, pentru noua variantă Omicron.

Şeful Moderna consideră că dozele de rapel poartă gene ce vizează cu precădere mutațiile din varianta Omicron, descoperită recent în Africa de Sud, iar aceasta ar fi cea mai rapidă variantă pentru a aborda orice posibilă reducere a eficacității vaccinului.

„Am început deja acest program”, a declarat Stephen Hoge, președintele Moderna, pentru Reuters.

Citeşte şi: Moderna anunţă o doză de rapel pentru noua variantă africană de COVID. Omicron, de patru ori mai transmisibilă decât Delta

Ţinând cont de care recomandările Agenției pentru Alimente și Medicamente din SUA, care a cerut teste clinice de stadiu intermediar, şeful Moderna susţine că întreg procesul ar dura cel mult patru luni.

„Rapelurile adaptate pentru Omicron, în mod realist, nu sunt gata înainte de luna martie, posibil chiar în al doilea trimestru”, cu excepția cazului în care FDA își schimbă recomandările în funcție de datele necesare pentru autorizare, a mai spus Hoge.

El a spus că FDA evaluează în prezent în ce măsură varianta Omicron amenință protecția oferită de vaccin. Agenția ar putea oferi un calendar mai rapid, asemănător modului în care aprobă vaccinurile pentru gripă, aprobând modificări ale tulpinilor de gripă, ceea ce ar scurta termenul de trei până la patru luni.

Deocamdată, nu este clar cât de mare va fi scăderea eficacității produsă de varianta Omicron pentru vaccinurile actuale, dar ar putea fi semnificativă, a mai presupus Hoge.

În Statele Unite, vaccinurile licențiate împotriva gripei pot fi actualizate în fiecare sezon prin înlocuirea de noi tulpini de virus despre care se crede că sunt cele mai susceptibile de a provoca îmbolnăviri în sezonul gripal viitor, fără a fi nevoie de studii clinice mari.

Statele Unite au identificat miercuri primul caz de infecţie cu noua variantă Omicron a coronavirusului, în cazul unei persoane din California care s-a întors din Africa de Sud.

Citeşte şi: EXCLUSIV De ce stârneşte îngrijorare tulpina Omicron. Alexandru Rafila: „Numărul de cazuri va fi mai mare decât la celelalte tulpini şi va creşte presiunea pe ATI”