E oficial, Rusia taie gazul de miercuri. Bulgaria şi Polonia au fost notificate că livrările vor fi sistate

Grupul rus Gazprom îşi va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunţat marţi seară guvernul de la Sofia, invocând refuzul său de a respecta noile cerinţe ale furnizorului. Anterior, Polonia confirmase că a primit o notificare asemănătoare.

26 apr. 2022, 23:22
E oficial, Rusia taie gazul de miercuri. Bulgaria şi Polonia au fost notificate că livrările vor fi sistate

„Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a indicat Ministerul Economiei din Bulgaria, într-un comunicat, în contextul în care această ţară din Peninsula Balcanică este puternic dependentă de gazele ruseşti.

În acelaşi timp, gigantul rus Gazprom va sista începând de miercuri livrările de gaze către Polonia, a indicat marţi seara şi compania de gaze poloneză PGNiG într-un comunicat, citat de France Presse.

În 26 aprilie 2022, Gazprom a informat PGNiG despre intenţia sa de a suspenda complet livrările în cadrul contractului Yamal din 27 aprilie„, a indicat operatorul polonez, precizând că Polonia este pregătită să-şi completeze necesarul de gaze din alte surse.

Citeşte şi Războiul din Ucraina se apropie de România. Stare de urgenţă în Transnistria, risc major de explozii

În ciuda suspendării livrărilor, experții spun că o astfel de decizie nu ar afecta posibilitatea tranzitului gazului rusesc prin Polonia, întrucât Varșovia nu poate impune restricții de tranzit fără un acord cu alte țări UE.

S-ar părea că vinerea trecută ar fi expirat termenul limită pentru decontarea plăților pentru gaze în moneda rusă, rubla.

Citeşte şi Serviciile speciale au descoperit buncărul lui Putin. Motivul pentru care preşedintele rus nu va recurge la arme nucleare