E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? Ţara spre care se îndreaptă norul radioctiv

Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina a tras un semnal de alarmă privind consecinţele grave în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, unde a izbucnit un incendiu puternic în urma bombardamentelor militarilor ruşi.

04 mart. 2022, 23:12
E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? Ţara spre care se îndreaptă norul radioctiv

E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? E întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor, mai ales ale celor care au trăit momentele terifiante de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

A fost teroare mondială în a noua zi de război în Ucraina, după ce rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa. Un incendiu violent a izbucnit în urma bombardamentelor, la centrala din regiunea Zaporojie.

„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”, avertizează ministrul ucrainean de externe.

Președintele Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară și a avut o discuție de urgență cu președintele SUA Joe Biden.

Citeşte şi: Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, capturată de ruși. „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl” 

Experţii Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina au anunţat că au efectuat calcule amănunţite pentru a stabili ce s-ar putea întâmpla în cazul unui accident nuclear.

„Modelul de distribuţie şi traiectoria de mişcare a masei de aer de la complexul industrial nucleare Zaporojie extins pe un interval de nouă ore (IMPORTANT: în cazul unui posibil accident nuclear).

Suprafaţa dată a fost obţinută prin modelarea unei diseminări a descărcărilor într-unul dintre scenariile unui accident grav în care este avariată zona activă a reactorului uneia dintre unități din cauza pierderii agentului de răcire şi a descărcărilor datorate incidenței.

Calculele realizate prin sistemul european JRODOS şi ARGOS (din Norvegia) au la bază estimări pentrur următoarele trei zile.

Potrivit rezultatelor calculelor primite de la specialiştii DNTC YARB şi DSA (Norvegia), direcţia de răspândire a norului radiactiv este spre sud-est, în direcţia graniţei cu Rusia, pe oi distanţă de 1.100 de kilometri de la centrala nucelară.

Direcția ulterioară a deplasării norilor este ușor diferită din cauza diferențelor dintre datele de weekend pentru modelare”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina. 

Citeşte şi: Vladimir Putin, avertisment pentru vecinii Ucrainei: „I-aş sfătui să nu escaladeze situaţia”

Cât de importantă este centrala nucleară de la Zaporijie pentru Ucraina

Situată în apropierea orașului Enerhodar de pe malul Niprului, unitate de la Zaporijie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume.  Are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe, conform Hotnews.

Centrala de la Zaporojie se află la aproximativ 200 de kilometri de Donbas și 550 de kilometri sud-est de Kiev.

Construită între 1984 și 1995, centrala nucleară de la Zaporojie genera pe timp de pace 20% din cantitatea totală de electricitate produsă în Ucraina și aproape jumătate (site-ul power-energy.com estimează procentul la 40%) din energia generată de centralele nucleare ucrainene.

Astfel, dacă Rusia va închide complet centrala, sistemul energetic al Ucrainei va avea serios de suferit, cu implicații atât asupra civililor, dar și a altor structuri strategice.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată încă de joi, din prima zi a invaziei, de către armata rusă.

Există ameninţare privind scurgerea de radiaţii de la centrala nucleară de la Zaporijie?

Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA) a anunțat vineri dimineața că infrastructura esențială a centralei nucleare de la Zaporojie nu a fost afectată de incendiul din cursul nopții și nu s-au înregistrat variații ale nivelului de radiații, un anunț asemănător fiind făcut de agenția ucraineană de reglementare în domeniul energetic.

Statele Unite au declarat de asemenea că nu au detectat un nivel neobișnuit de radiații în jurul centralei. Jennifer Granholm, secretarul american al energiei, a afirmat că reactoarele de la Zaporojie „sunt protejate de structuri de protecție puternice și reactoarele sunt închise în siguranță”.

Tony Irwin, expert în siguranță nucleară și profesor la Universitatea Națională a Australiei, a declarat pentru The Guardian că reactoarele nucleare cu apă sub presiune (PWR) folosite de centrala de la Zaporojie sunt „mult mai sigure” decât reactoarele de la Cernobîl unde a avut loc cel mai cunoscut accident nuclear din istorie.

Reactoarele de tip PWR au structuri de protecție mari și sisteme de anti-incendiu automate, explică acesta, adăugând că un alt element de siguranță îl reprezintă faptul că aceste reactoare au două circuite de alimentare separate și sisteme de răcire de urgență.