Ecaterina Andronescu, în lacrimi la tv. Reacţia fostului ministru la ultima decizie în dosarul Microsoft VIDEO

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, referitor la faptul că acuzaţiile din dosarele Microsoft au fost clasate, că vrea să uite acea perioadă, deoarece era „penal” şi nu ştia de ce, adăugând că susţinerea colegilor săi a ţinut-o la suprafaţă.

01 feb. 2018, 19:23
Ecaterina Andronescu, în lacrimi la tv. Reacţia fostului ministru la ultima decizie în dosarul Microsoft VIDEO

Mi-e foarte greu că m-aţi pus să vorbesc despre perioada aceea pe care aş vrea să o uit, realmente. Şi aş vrea să o uit pentru că eram penal şi nu ştiam de ce, că eu n-am luat un creion de la cineva vreodată în viaţa mea. Nu vă spun prin ce a trecut familia mea care trebuia să fie parte din toată povestea aceasta şi, din fericire pentru mine, şi n-am cum să uit asta niciodată, am avut o susţinere în universitate extraordinară. Colegii lângă care muncesc de atâţia ani mă cunoşteau, fusesem rector opt ani de zile, fusesem decan 12 ani de zile, n-ai cum să nu cunoşti un om, profesor, atâţia ani, mă cunoşteau şi n-au crezut nicio clipă, pentru că asta m-ar fi durut cel mai rău. Erau oamenii care contau enorm pentru mine şi, din fericire, am avut acest suport care poate că a fost cel m-a ţinut, într-un fel, la suprafaţă„, a declarat Andronescu, plângând, la România TV.

Aceasta a precizat că modul în care se prezintă lucrurile este incorect, deoarece nu a fost ministru în perioada în care au fost cumpărate licenţele.

Sunt revoltată pentru modul în care, dacă aşa se prezintă, acesta este absolut incorect. Din start, vreau să vă spun, în referatul prin care mi s-a ridicat imunitatea parlamentară, pentru că fusesem ministru în perioada aceea, scria un lucru care pe mine m-a şocat: că am fost ministru între 2008 şi 2012. Ori eu am fost ministru nouă luni, în Guvernul cu PDL, 2008-2009, până în 30 septembrie, şi în 2012 – şase luni. Licenţele nu s-au cumpărat în perioada în care eu am fost ministru, s-au cumpărat în 2004 – nu eram ministru, în 200, decembrie, nu eram ministru, în 2011 – nu eram ministru. Deci, din start, pe mine chestiunea asta m-a şocat, efectiv, şi sigur că n-am cum să uit niciodată„, a susţinut Andronescu.

 De asemenea, fostul ministru a adăugat că a fost chemată de către procuror la DNA, unde i-a atras atenţia că licenţele nu s-au cumpărat cât timp a fost ministru.

Am ieşit atunci, după cum ştiţi, pentru că eu n-am dat nicio declaraţie, vă rog să mă credeţi. M-a invitat o dată, acolo, doamna procuror şi am atras atenţia asupra acestei chestiuni şi, evident, asupra faptului că am fost ministru cât am fost şi atunci nu s-au cumpărat licenţe. Şi în plus, am spus asta colegilor din Comisia juridică din Senat, am spus asta de la tribuna Parlamentului, dar directiva era directivă, n-a contat şi lucrurile au mers mai departe„, a spus Ecaterina Andronescu.

Întrebată dacă este conştientă că, dacă nu era parlamentar la momentul acela, ar fi fost arestată, senatorul PSD a răspuns că nu excludea această situaţie.

Nu exclud, pentru că dacă ne uităm în istorie, multe capete au căzut sub ghilotină nevinovate şi lucrul acesta s-a întâmplat în istorie. (…) Aş vrea să nu-mi mai reamintesc, pentru că de câte ori sunt pusă în situaţia să vorbesc despre aceste lucruri, mi-aduc aminte cum am ieşit de la instituţia numită DNA, erau 20 de televiziuni şi, pentru toate, eu eram penal. Eu, care încă o dată vă spun, o dată n-am luat un creion de la cineva”, a subliniat Andronescu.

DNA a anunţat stadiul dosarelor Microsoft, menţionând că acuzaţiile faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Şerban Mihăilescu au fost clasate.

La data de 08 ianuarie 2018, faţă de Andronescu Ecaterina, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009; ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012, Tănăsescu Mihai-Nicolae, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004 şi Mihăilescu Petru Şerban, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, s-a dispus soluţia clasării conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât în cazul infracţiunilor reţinute în sarcina lor (constând în iniţierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000- 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menţionat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale„, a transmis DNA, printr-un comunicat de presă.