Ecaterina Andronescu: Performanţa unui elev depinde de cel care stă în faţa clasei

Reforma în educaţie, bugetul alocat învăţământului şi cercetării, precum şi reforma curriculară au constituit principalele teme abordate vineri de participanţii la secţiunea Educaţie a "Atelierelor Viitorului" organizate de Departamentele Consiliului Naţional al PSD. Preşedintele Comisiei de educaţie a Senatului, Ecaterina Andronescu, a afirmat că performanţa unui elev depinde "de cel care stă în faţa clasei" şi că o ţintă a Ministerului Educaţiei trebuie să fie şi autonomia şcolii şi a celui care predă.
Romania TV
19 apr. 2013, 11:23
Ecaterina Andronescu: Performanţa unui elev depinde de cel care stă în faţa clasei

Ecaterina Andronescu a subliniat că în şcolile din lume au loc modificări radicale iar sistemul de învăţământ românesc nu trebuie să rămână în urmă. „Şcoala se schimbă în lume şi dacă rămânem în rutină, nu vom mai progresa”, a spus senatorul PSD, potrivit Agerpres.

Aceasta a mai spus că PSD trebuie să aibă în vedere lucrurile promise în campania electorală cu privire la performanţa educaţiei din România.

Prezent la dezbateri, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a susţinut că discuţiile privind învăţământul trebuie să aibă loc „la toate etajele”, de la cel tehnic, la cel politic. În opinia sa, orice ministru pentru a reuşi în mandatul său are nevoie de susţinere politică, susţinere pe care el a simţit-o până în prezent. Pricopie a mai afirmat că nu înţelege cum un guvern care a crescut bugetul faţă de alţi ani este acuzat de politizare.

La rândul său, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a fost de părere că USL trebuie să încerce să pună în ‘operă’ promisiunile din campania electorală.

„Foarte multe dintre problemele cu care se confruntă sistemul educaţional sunt din cauza frustrărilor acumulate de lipsa de dialog. Am asistat în aceşti ani la o serie de evenimente la care a fost supus sistemul, multe dintre acestea neizbutind. Trebuie să îndreptăm foarte multe lucruri din sistem. Ne pregătim de regionalizare şi, în acest context, şcoala românească nu poate face excepţie”, a subliniat Costoiu.

Deputatul PSD Anghel Stanciu a propus ca Departamentul de Educaţie al PSD să continue lucrul în comisii şi subcomisii. Totodată, el a afirmat că departamentul ar trebui să solicite Guvernului ca cel puţin anul viitor să se asigure 6% din PIB pentru acest domeniu.

Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, şi cel al Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, au acuzat birocraţia din şcoli şi faptul că profesorii în fiecare zi trebuie să completeze „maldăre de hârtie”.

De asemenea, cei doi sindicalişti au susţinut că toţi salariaţii din învăţământ ar trebui să aibă salarii mai mari faţă de cele actuale.

Un alt lider sindical, preşedintele „Alma Mater”, Anton Hadăr, a apreciat că România are nevoie de o nouă lege a educaţiei, care „să dăinuie” iar cu privire la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior – că „a obosit”, având nevoie „de persoane noi şi gândire nouă”.

Şeful Departamentului de Educaţie al PSD, Ioan Mang, a afirmat şi el că ar trebui solicitat comisiilor de specialitate din Parlament să adopte schimbări la Legea educaţiei iar aceasta să treacă prin plenul Parlamentului.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania