Ecaterina Andronescu recomandă uniforme şcolare, ca element de asigurare a securităţii

„Nu susțin acordarea de statut de funcționar public profesorului”, asta a declarat ministrul educației Ecaterina Andronescu într-o intervenție pentru Radio România Iași. Întrebată cum are de gând ministerul împreună cu autoritățile locale să asigure securitatea profesorilor în școli, după cazul profesoarei înjunghiate la Ploiești, după ce mai mulți profesori și învățători au solicitat măsuri și după ce FSLI a lansat un apel la modificarea legii în acest sens, ministrul a declarat că paza nu este singura soluție și că o uniformă aleasă de părinți, împreună cu școala, ar putea fi o soluție, o ”măsură care nu este exagerată”.

RomaniaTV.net
25 feb. 2019, 08:30
Ecaterina Andronescu recomandă uniforme şcolare, ca element de asigurare a securităţii

”Nu cred ca paza este singura soluție pentru că aș vrea să dau exemplul școlii din Ploiești. Erau doi paznici, profesorul de serviciu, elevii toți aveau card de intrare, prin fața școlii patrulau doi sau trei jandarmi care l-au și prins pe rău-făcătorul respectiv. Cu toate acestea… deci practic ne-am fi încadrat în standardele unei asigurări corecte a pazei școlii, iată ce s-a întâmplat. Deci eu cred ca mai trebuie sa găsim și măsuri suplimentare. De exemplu, eu văd că acel… acea uniformă școlara – poate că nu este cea mai potrivită sintagma și de aceea lumea o refuză, dar școala gasește o formulă pentru ca toți copiii să se îmbrace la fel și în felul acesta să fie ușor de distins un copil al școlii de cineva care e un intrus, din afara școlii. Adică mai trebuie să luăm asemenea măsuri, care nu sunt exagerate”, spune Ecaterina Andronescu.

Laviniu Lăcustă (USLIP Iași): Doamna ministru, nu credem că uniformizarea va asigura și protecția elevilor și a cadrelor didactice. Ar fi foarte simplu dacă ar fi așa…

Ecaterina Andronescu: Nu uniformizarea, n-am vorbit de uniformizare. Eu am vorbit de… Vedeți că toate școlile celebre din lume au uniforma lor pe care o poartă cu mândrie, pentru ca sunt elevii acelei școli. Și noi suntem… am putea să încercăm să generăm această bucurie a copilului că aparține școlii x sau y.

Ecaterina Andronescu: Pai nu este, știți ce se întâmplă, nu vreau să o luați ca pe o chestiune impusă. Școala împreună cu parinții, ei aleg ce ținuta poartă elevii. Nu vreau să fie aceeași ținută peste tot în școlile din România. Să dea identitate și prin ținuta școlii respective.”

Declarația ministrului Andronescu a fost făcută în contextul în care Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, condusă de Simion Hăncescu, a cerut public conducerii Senatului “să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic”, care prevede că profesorii beneficiază de “de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică”.