Echinocțiu de toamnă 2021. Se schimbă sau nu ora de iarnă odată cu începutul toamnei astronomice

Echinocțiul de toamnă marchează oficial începerea toamnei astrnomice. Astfel, pe 22 septembrie ora 22.21, încee acest fenomen, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

22 sept. 2021, 08:31
Echinocțiu de toamnă 2021. Se schimbă sau nu ora de iarnă odată cu începutul toamnei astronomice

Echinocțiu de toamnă 2021. Totodată, în emisfera australă, un proces total opus o să aibă loc. Vorbim aici despre începerea primăverii. Echinocțiul de toamnă, care marchează intrarea în toamnă, nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

Echinocțiu de toamnă 2021.

Potrivit calendarului gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie. La echinocţiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Pe 22 septembrie la ora 22,21 este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020. Deși această zi marchează începutul sezonului de toamnă, ceasurile noastre nu vor fi date înapoi decât peste o lună. România trece la ora de iarnă în noaptea de 23-24 octombrie. Atunci, ora 04:00 va deveni ora 03:00.

În timp ce ora de vară este o creație artificială, începutul sezonului de toamnă se bazează pe astronomie. Miercuri, când apare echinocțiul de toamnă, soarele va fi exact deasupra Ecuatorului, iar orele din zi și noapte vor fi aproximativ egale. Începând de joi, lumina zilei va începe să își piardă din putere, iar nopțile vor fi mai lungi până la solstițiul de iarnă din decembrie, când lumina zilei începe să crească.

2021 ar putea fi ultimul an cu o schimbare de sezon a orei standard după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea. În acest an, trecerea la ora de iarnă se face între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Echinocțiul de toamnă 2021
Echinocțiul de toamnă 2021

Deși în urmă cu ceva timp Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, până în acest moment în România nu s-a luat o decizie în acest sens. Astfel că, în luna octombrie, se va trece la ora de iarnă, iar noaptea va fi mai lungă.

Mai exact, în acest an, trecerea la ora de iarnă se face între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Ora de iarnă 2021 va funcționa diferit față de cea din 2020, când când ora 04:00 devenea ora 03:00, în noaptea de 24 spre 25 decembrie.

Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnici resimt cel mai puternic această schimbare. Adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu pune presiune pe tine și ai răbdare. Dacă te vei suprasolicita este posibil să ai diverse probleme de sănătate.

Citește și:  ORA DE IARNĂ 2021. Când se schimbă ORA, nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile