ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2022. Vineri se instalează oficial toamna astronomică. De ce nu cade echinocţiul în aceeași zi în fiecare an

La începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică. Este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. În 2022, toamna vine oficial pe 23 septembrie, la ora 4.04.

22 sept. 2022, 11:50
ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2022. Vineri se instalează oficial toamna astronomică. De ce nu cade echinocţiul în aceeași zi în fiecare an

De la un an la altul, acest fenomen nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

Citește și Horoscop 22 septembrie 2022. O zi cu scântei. Relaţiile cu femeile sunt extrem de tensionate azi

Putem avea echinocțiul de toamnă fie pe 22, fie pe 23 septembrie, în funcție de pe ce parte a globului ne situăm. Asta pentru că echinocțiul nu este un eveniment de o zi. Mai degrabă, echinocțiul este definit de poziția Pământului și a soarelui la un anumit moment în timp.

Fusurile orare nu sunt însă singura sursă de confuzie cu privire la data echinocțiului. Practic, echinocțiul de toamnă poate avea loc oricând între 21 și 24 septembrie.

Specialiștii spun că soarele va traversa ecuatorul ceresc, sau o linie imaginară care proiectează ecuatorul Pământului în spațiu. În acest moment exact, emisfera nordică și sudică vor primi o cantitate egală de soare, iar lungimea zilei și a nopții va fi aproximativ egală în întreaga lume – de unde termenul „echinocțiu”.

Acest lucru se întâmplă în majoritatea anilor, fie pe 22, fie pe 23 septembrie. Cu toate acestea, din când în când, echinocțiul de toamnă poate avea loc pe 21 sau 24 septembrie. Și asta pentru că durata unui an calendaristic (365 de zile) nu este egală cu timpul necesar pentru ca Pământul să călătorească în jurul Soarelui (365,25 zile). Pentru a compensa această inconsecvență, oamenii au observat „ani bisecți” în ultimele două milenii. Adăugând în calendar o zi în plus (29 februarie) la fiecare patru ani, am reușit să ne menținem anotimpurile mai mult sau mai puțin consistente de la an la an.

Totuși, anii bisecți nu asigură ca echinocțiul să cadă întotdeauna la aceeași dată. „Din cauza anilor bisecți, datele echinocțiilor și solstițiilor se pot schimba cu o zi sau două în timp, ceea ce face ca și datele de început ale anotimpurilor să se schimbe”, potrivit The Old Farmer’s Almanah.

Ultima dată când echinocțiul de toamnă a căzut pe 21 septembrie a fost acum peste o mie de ani, iar ultimul echinocțiu din 24 septembrie a fost în 1931.

Însă, acest lucru se va mai întâmpla de două ori în următorul secol, mai întâi în 2092 și apoi în 2096. Următorul echinocțiu din 24 septembrie va fi în anul 2303.

Citește și Horoscop BANI si SUCCES. Apar provocari in cariera si multi bani in cont. Influente in casa banilor!