Echipamente în valoare de 26.000 de euro, donate maternităţii Spitalului „Sfântul Pantelimon”

Un incubator performant și o masă radiantă cu sistem de resuscitare, în valoare de 26.000 de euro, au fost donate de organizația Salvați Copiii, miercuri, maternității Spitalului Clinic de Urgență "Sfântul Pantelimon" din Capitală.

20 apr. 2016, 18:58
Echipamente în valoare de 26.000 de euro, donate maternităţii Spitalului „Sfântul Pantelimon”

„Salvarea vieții unui nou-născut depinde de cele mai multe ori de asistența medicală performantă. Medicii pot face minuni, dar au nevoie și de efortul și implicarea noastră. (…) Salvați Copiii și-a asumat sprijinirea maternităților, prin dotarea acestora cu aparatură medicală, pentru că este o urgență și ar trebui să devină o prioritate pentru politicile publice”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii.

Ea a reamintit că toți cei care doresc să sprijine maternitățile din România o pot face prin redirecționarea către acestea a celor două procente din impozitul pe venit.

„Banii astfel strânși sunt folosiți în mod direct pentru a asigura supraviețuirea celor mici. (…) Este greu să accepți faptul că ai fi putut salva un nou-născut, dar nu ai făcut-o. (…) Nu este nevoie de mai mult decât un strop de energie pentru a face bine”, a afirmat Gabriela Alexandrescu.

Dr. Gheorghița Sardescu, șefa Secției Neonatologie de la „Sfântul Pantelimon”, a precizat că au fost primite două incubatoare de înaltă performanță.

„Este vorba de o masă radiantă cu modul de resuscitare, care este, de fapt, și un incubator deschis pe care noi îl folosim în terapie intensivă, unde putem monitoriza continuu copilul, și un incubator închis, tot de înaltă performanță, care are și o capacitate prin care putem îngriji chiar și gemeni. (…) Acestea sunt aparate de bază cu care noi putem salva acești copii prematuri”, a afirmat medicul.

Ea a mulțumit pentru echipamentele donate, spunând că nu sunt niciodată îndeajuns de multe.

„Atunci când spunem că avem suficiente aparate medicale, să știți că nu este realitatea, pentru că atunci când avem un alt aparat liber, imediat apare un alt copil care are nevoie. (…) Orice aparat care vine își găsește utilitatea imediat. Suntem nevoiți din cauza lipsei aparaturii medicale să refuzăm transferurile copiilor născuți în jurul Bucureștiului”, a precizat dr. Gheorghița Sardescu.

Potrivit ei, maternitatea de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” a evoluat foarte rapid, ajungând de la nivelul 1, respectiv cel în care se îngrijesc copiii care au nevoie de asistență minimală, până la nivelul 3, cel mai complex, în care se face terapie intensivă neonatală.

„Terapia intensivă neonatală nu se poate face decât cu echipamente medicale performante și cu personal medical specializat”, a explicat dr. Sardescu.

România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,8 la 1.000 de nou-născuți vii. Datele arată că 1.628 de copii mai mici de un an au murit în 2014 în spitalele din România, iar lipsa aparaturii se numără printre principalele cauze ale acestor statistici cutremurătoare, a arătat Gabriela Alexandrescu de la Salvați Copiii.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii a alocat 7,3 milioane euro pentru achiziţionarea a 597 de incubatoare