Eckstein-Kovacs se cere verificat de către DNA VIDEO

Peter Eckstein Kovacs s-a prezentat, miercuri, la DNA unde a spus că va depune o sesizare prin care va cere procurorilor anticorupţie să verifice dacă a procedat în mod legal în legătură cu retrocedarea Colegiului "Szekely Miko" din Sf. Gheorghe către Episcopia Reformată a Ardealului.

RomaniaTV.net
29 aug. 2012, 11:16
Eckstein-Kovacs se cere verificat de către DNA VIDEO

Fostul consilier prezidenţial s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a anunţat că va depune procurorilor o sesizare prin care le solicită acestora să verifice legalitatea şi corectitudinea cu care s-a făcut retrocedarea imobilului respectiv.

Concret, a arătat Eckstein Kovacs, imobilul a fost retrocedat Episcopiei Reformate a Ardealului în anul 2000, când el era ministru delegat pe problemele minorităţilor.

Eckstein Kovacs a precizat că face acest demers judiciar pentru că, după retrocedarea clădirii, DNA a demarat o anchetă finalizată cu trimiterea în judecată a trei persoane, membri ai Comisiei de retrocedare, care până în prezent au fost condamnate de o instanţă la pedepse cu închisoarea cu executare şi cu restituirea imobilului către autorităţi.

„Colegiul Naţional Szekely Miko din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, a fost dat la biserica reformată. În 1999-2000 eu am fost ministru delegat pentru problemele minorităţilor. Între altele, aveam şi atribuţia de a stabili ce imobile să fie retrocedare minorităţilor naţionale. Am promovat hotărârea 1334 din decembrie 2000, în care am inclus şi această clădire. După retrocedare, cineva a făcut un denunţ, iar trei persoane din Comisia de retrocedare sunt în faţa instanţei. Foarte mulţi întreabă, şi pe bună dreptate, cei care au executat actul normativ sunt la închisoare, cei ce l-au promovat nu răspund? Vreau să sesizez şi să mi se răspundă clar dacă această propunere de retrocedare a fost legală, iar dacă se constată că a fost ilegală să suport rigorile legii”, a declarat Eckstein Kovacs la intrarea în sediul DNA.

Kovacs a arătat, răspunzând unei întrebări, că, în opinia sa, proiectul de ordonanţă şi documentaţia de retrocedare au fost întocmite în mod corect şi legal, trecând prin mai multe filtre, precum Oficiul juridic sau Guvern. Cu toate acestea, el a arătat că trebuie ca procurorii anticorupţie „să clarifice” rolul avut de el în cazul acestei retrocedări.

Întrebat despre situaţia juridică actuală a celor trei persoane anchetate de DNA şi a clădirii în speţă, Eckstein Kovacs a precizat că aceasta „este în suspensie”. „Situaţia juridică este în suspensie pentru că până la acest moment nu există o decizie definitivă în acel caz. Acest colegiu a fost retrocedat Episcopiei Reformate a Ardealului. DNA a pornit o anchetă, iar o instanţă de judecată a considerat că retrocedarea a fost ilegală şi a întors imobilul la autorităţile care nu îl vor. La vremea aceea nu exista o lege cadru ci o ordonanţă de urgenţă 83/99 ce conţinea o anexă cu imobilele ce pot fi retrocedate, iar ulterior s-a dat putere ministrului delegat să completeze acea anexă, ceea ce am şi făcut. Am completat respectiva anexă cu mai multe imobile între care se afla şi acest liceu”, a explicat el.

Despre cei trei membri din Comisia de retrocedare deferiţi justiţiei de DNA, Kovacs a arătat că doi dintre ei au fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare fiecare, în vreme ce al treilea la o pedeapsă cu închisoare cu suspendare.

În documentul depus de Eckstein Kovacs la DNA se arată că dispoziţiile din Hotărârea de Guvern 1334 au fost puse în executare de comisia specială de retrocedare în baza căruia dreptul de proprietate asupra imobilului a redevenit bisericii reformate.

În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice.

În cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău. Totodată, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Recursul în acest caz urmează să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.