ECLIPSA de SOARE 2017. Fenomenul astronomic a putut fi observat în SUA prima oară după 99 de ani

Publicat: Luni, 21 August 2017 19:05 // Actualizat: Luni, 21 August 2017 22:58 // Sursa: romaniatv.net

ECLIPSA de SOARE 2017. Pe 21 august a avut loc o superbă eclipsă de Soare. Aceasta a putut fi văzută în unele părţi din Europa, mai puţin în ţara noastră. La ora 20.18 ora României, soarele a fost acoperit complet de lună.

UPDATE: Eclipsa de soare s-a încheiat. Momentul culminant al eclipsei totale de soare (când soarele a fost acoperit complet de lună) a avut loc la 20.18 ora României.

Un singur punct din SUA s-a bucurat de cea mai lungă perioadă a apogeului, 2 minute şi 40 de secunde, acesta aflându-se la 10 km de sudul oraşului Carbondale, Illinois. În restul teritoriului eclipsa totală a fost sensibil mai scurtă.

ECLIPSA de SOARE 2017. Pe 21 august are loc cea de-a XI-a eclipsă de Soare din secolul acesta. Deşi aceasta nu va fi vizibilă pe cerul din România, ea va putea fi observată în unele părţi din Europa: seara sau la apus în Islanda, Scoţia, Irlanda, Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Spania şi Portugalia.

Totodată, va fi prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul curent.

Urmăreşte aici LIVE eclipsa de soare

La scurt timp după ora 9:15 a.m., ora Pacificului (19.15, ora României), Luna se va extinde către zona superioară din dreapta Soarelui. În timp, Luna va acoperi câte puţin discul solar, ajungând într-o singură oră să acopere întregul disc, notează Washington Post.

Citeşte şi ECLIPSA SOLARĂ din 21 august va schimba totul. Iată ce trebuie să facă fiecare ZODIE

LIVE VIDEO NASA ECLIPSA DE SOARE 2017

Cu o oră înainte. În acest punct, singurul mod prin care poţi observa o schimbare a nivelului luminii este prin utilizarea unor ochelari speciali pentru eclipsă.

30 de minute. La scurt timp va avea loc o scădere graduală a luminii. În timp ce zona expusă a Soarelui ajunge la dimensiuni reduse dacă se privesc umbrele reflectate pe arbori, imaginea Soarelui poate fi observată cum este proiectată pe sol. Efectul este similar cu cel observat într-o cameră obscură.

5 minute. Cu cinci minute înainte de eclipsă, va începe apusul la nivelul orizontului vestic.

30 de secunde. În acest moment va putea fi vizibilă întreaga umbră a Lunii în atmosferă. Acest moment face diferenţa dintre o eclipsă parţială sau totală de Soare. În funcţie de zonă, unele persoane ar putea observa doar 99% din Soare acoperit. Va fi precum trecerea de la noapte la zi. Va deveni din ce în ce mai întuneric în timp şi ultimul procent din Soare va fi acoperit de Lună.

20 de secunde. În primul rând forma ovală va începe să migreze către partea estică. În zona orizontului, razele soarelui vor fi încă vizibile.

15 secunde. Câteva secunde mai târziu la marginea discului solar vor apărea câteva pete de lumină, asemănătoare unor mărgele. Fenomenul este cunsocut cu denumirea mărgelele Bailey, ce pot dezvălui informaţii privind topografia Lunii. Termenul este utilizat pentru descrierea razelor de lumină paralele.

5 secunde. În acest moment totul este acoperit de întuneric. Mabel Loomis Tood scria despre acest moment în ''Eclipsele totale de Soare'', cartea sa din 1894, ,,umbra Lunii pare că se apropie de Pământ, este aproape un întuneric tangibil care se apropie precum un perete''.

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE 2017. În timp ce lumina solară dispare şi ochii se adaptează luminii, poate fi văzută coroana solară. În acest moment vor fi vizibile mai multe stele şi planete pe cer, inclusiv Jupiter în partea inferioară a Lunii şi Venus în zona superioară din dreapta. Pe aceeaşi linie se va afla Mercur şi Marte.

Doar în momentul în care soarele este complet acoperit ochelarii de protecţie pot fi îndepărtaţi. Până şi cele mai mici raze solare pot provoca degradarea ţesutului ocular. Din acest punct procesul invers va avea loc, mai întâi apar mărgelele Bailey, apoi inelul de diamant, urmate de etapele unei eclipse parţiale de Soare.

Citeşte şi Se apropie sfârşitul? Scenariul APOCALIPTIC legat de eclipsa de soare din 21 august. Ce avertisment s-a dat

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8393
RON
07 Jun
noapte 16 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H