ECLIPSA DE SOARE. Cum să îţi protejezi ochii sau cum fotografiezi eclipsa

Publicat: Marţi, 17 Martie 2015 15:24 // Actualizat: Joi, 19 Martie 2015 12:56 // Sursa: romaniatv.net

Eclipsa de soare din 20 martie va fi vizibilă şi în România, fiind cea mai mare eclipsa de soare care poate fi observată în ţara noastră până în 2022 şi cea mai mare ca intensitate până în 2027.

Eclipsa de soare poate fi admirată în Bucureşti la o intensitate de maximum 53,26%, la ora 11:56.

Oricât de spectaculos ar fi un astfel de eveniment, urmărirea lui trebuie făcută cu mare atenție și măsuri de precauție. Curioșii, dar și pasionații de astfel de fenomene astronomice sau cei care vor să fotografieze eclipsa de soare trebuie să știe că observarea unui astfel de eveniment poate avea repercursiuni grave dacă nu își protejează ochii.

Citeşte şi ECLIPSA DE SOARE: Ce zodii vor fi afectate din 20 martie. Previziunile astrologului Mariana Cojocaru

Retinopatia Solară: Pericolul observării eclipsei de soare fără protecție

"Expunerea ochilor fără protecție sau cu protecție improvizată în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei și produce retinopatie solară. Retinopatia solară scade acuitatea vizuală și produce arsuri retiniene. Arsurile retiniene nu sunt dureroase, deoarece la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, iar simptomele nu apar imediat, ci la câteva ore de la expunere. Afectarea poate fi permanentă și nu are tratament", a declarat dr. Beatrice Voiculescu oftalmolog specialist la optica medicală Videt.

Dintr-un motiv sau altul, există falsa impresie că dacă soarele este mai întunecat în timpul unei eclipse, este mai puțin periculos să îl privim direct. Această falsă impresie aduce cu ea riscul ca retina să ardă permanent.

Eclipsa parţială de Soare din 20 martie. Ce se va vedea din România

Chiar și atunci când 99% din suprafața soarelui este acoperită, în timpul fazelor parțiale ale unei eclipse totale, semiluna fotosferică rămasă este intens luminată și nu poate fi vizionată în siguranță fără protecție.

Cum trebuie să urmărim eclipsa de Soare?

Există două modalități prin care poți vedea eclipsa de soare:

directă (prin folosirea ochelarilor speciali de protecție);

(w500) Ochelari s

indirectă (prin proiectarea imaginii printr-un telescop sau binoclu, pe un ecran de orice fel).

Dacă vrei să te bucuri de eclipsă de Soare direct, va trebui să te protejezi dacă nu vrei să te alegi cu pete solare în viziune sau chiar să ajungi la orbire.

Fenomen astronomic spectaculos. Va dura 2 minute, dar se va mai repeta peste 200 de ani

Ochelarii de soare normali (chiar și cei polarizați) nu îți vor proteja vederea!

Soarele poate fi privit direct numai cu ajutorul unor filtre speciale, care de obicei conțin un strat subțire de aluminiu, argint sau crom, care au rolul de a atenua efectele ultravioletelor.

„Este absolut interzisă utilizarea altor materiale sau accesorii în afara ochelarilor specializați. Au existat persoane care au folosit ochelari improvizați pentru vizionarea eclipsei solare, iar ulterior acest lucru s-a dovedit a fi foarte nociv pentru ochi cauzând arsuri retiniene și cecitate”, ne avertizează Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog Videt.

Filtrele improvizate acasă sunt de evitat, întrucât acestea se pot fisura de la supraîncălzire.

NU FOLOSIȚI:

Filme color, filme alb-negru care nu sunt argintii
Radiografii medicale cu imagini pe ele
Sticlă afumată
CD-uri sau dischete
Filtre fotografice cu densitate neutră și filtre de polarizare
Orice alte tipuri de ochelari care nu sunt special concepuți să te protejeze în timpul eclipsei de soare

Pe moment nu se simte niciun disconfort sau durere, pentru că la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, însă ochii sunt afectați.

Atenție pasionaților de fotografii! lentilele și filtrele aparatelor foto nu vă oferă protecție pe timpul eclipsei de soare.

Cei care vor să imortalizeze momentul eclipsei de soare, trebuie să fie conștienți că este mult mai dificil de fotografiat decât în cazul unei eclipse de lună, în special din cauza faptului că trebuie să privim direct în soare.

Eclipsa de soare poate provoca deteriorări atât atât la nivelul ochilor, cât și la nivelul senzorului de imagine al camerei.

Ochii trebuie protejați și pe durata utilizării camerei foto în timpul eclipsei de soare

Vizorul optic al camerei nu oferă protecție împotriva radiațiilor solare, de aceea e indicat să nu se privească direct prin aparat fără a folosi filtre de protecție.

Chiar dacă folosim smartphone-urile sau tabletele pentru a fotografia și privim direct înspre ecran, dispozitivul tot trebuie poziționat în sus, înspre eclipsă, iar acesta nu este suficient încât să blocheze contactul direct dintre ochi și soare.

Indiferent de modul în care decizi să urmărești eclipsa de soare de pe 20 martie, este extrem de important să nu uiți de protejarea ochilor.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 mar 18:46
Răspunde | Votează email 0 email
Dacul
si unde se gasesc acesti ochelari cu filtru! Nu au fost comercializati de nimeni...
19 mar 12:37
...ECLIPSA DE SOARE" target="_blank">CUM FOTOGRAFIEZ ECLIPSA DE SOARE ...
18 mar 21:20
...care poate fi observată în ţara noastră până în 2022 şi cea mai mare ca intensitate până în 2027. Citește mai departe…

...
17 mar 15:41
...
Eclipsa de soare din 20 martie va fi vizibilă şi în România, fiind cea mai mare eclipsa de soare care … mai mult Citeste articolul la sursa: ...
17 mar 15:32
...în ţara noastră până în 2022 şi cea mai mare ca intensitate până în 2027. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net Citeste si......
1
EUR
4.8747
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H