Eclipsă inelară de Soare de Crăciun. Din România se vede doar pe Internet

A doua zi de Crăciun ne aduce o eclipsă de Soare inelară, ultima din acest an. Din România, eclipsa va putea fi urmărită doar pe Internet, informează descoperă.ro. Eclipsa solară inelară este în realitate o eclipsă de Soare parţială mai deosebită, pentru că Soarele arată precum un inel strălucitor ce înconjoară Luna. 

RomaniaTV.net
25 dec. 2019, 08:43
Eclipsă inelară de Soare de Crăciun. Din România se vede doar pe Internet

Eclipsa inelară de Soare din 26 decembrie 2019 va începe la ora 03:34 UTC (05:34, ora României). Se numește eclipsă inelară pentru că Luna nouă este mai departe decât de obicei și fiind mai mică pe cer va  bloca doar centrul discului solar. Astfel, observatorii vor vedea de fapt un inel în jurul Soarelui, pentru 3 minute și 40 de secunde cât durează fenomenul astronomic.

Fenomenul mai este numit „inel de foc” sau „inel de lumină”. Va fi vizibil în Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite (EAU), Oman, sudul Indiei, Siri Lanka, Indonezia, Singapore şi Malaezia, unde va avea loc faza maximă a eclipsei inelare, în Marea Chinei de Sud. Soarele va apărea apoi precum un „inel” la est de Guam (Oceanul Pacific), unde fenomenul se va încheia. Cei aflaţi în zonele unde poate fi urmărit fenomenul în direct au nevoie de ochelari de eclipsă, precum şi filtre speciale solare de protecţie ataşate telescoapelor sau binoclurilor.

În faza maximă a eclipsei, Luna va bloca circa 97% din discul Soarelui, dar lumina solară nu va fi blocată în întregime. 

Următoarea eclipsă de Soare de tip inelar va avea loc în 21 iunie 2020. Atunci Luna va bloca circa 99% din Soare, pentru scurt timp. Fenomenul va putea fi urmărit din Republica Democratică Congo, Sudan, Etiopia, Eritrea, Yemen, Rub al-Chali, Oman,  Pakistan, India, Tibet, Sudul Chinei, Chongqing, Taiwan şi Guam. Faza maximă a acestei eclipse inelare de Soare va dura mult mai puţin decât cea de joi, 26 decembrie, cea mai bună şi lungă vizibilitate urmând să fie înregistrată în Etiopia (61 secunde), Oman (37 secunde) sau Tibet (23 secunde).

 

Citește și:

Eclipsă totală de Soare deasupra Americii de Sud LIVE VIDEO


loading...
Partenerii noștri