ECLIPSĂ DE SOARE LIVE VIDEO 21 iunie 2020, vizibilă şi de la Bucureşti

O eclipsă de Soare, dar numai în faza parţială a ei, poate fi văzută duminică, potrivit Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu".

RomaniaTV.net
21 iun. 2020, 07:07
ECLIPSĂ DE SOARE LIVE VIDEO 21 iunie 2020, vizibilă şi de la Bucureşti

Eclipsa de soare. Va avea durată medie pentru ţara noastră de 45 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai mare în sud-estul ţării şi mai scăzută în nord-vest.

Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 4,6 şi 0,5%. Acoperirea Soarelui de către Lună este foarte mică, observarea eclipsei fiind destul de dificilă.

La Bucureşti, eclipsa va fi vizibilă începând cu ora 8.08, sfârşitul fiind la ora 9.12. 

Eclipsa va fi inelară, pentru că discul Lunii va fi mai mic decât al Soarelui. Umbra Lunii străbate vestul Africii, sudul Arabiei Saudite, India (nu departe de New Delhi), trece munţii Himalaia, ajunge în Tibet, China, Taiwan şi se termină în marea Chinei de est.

Maximul eclipsei va putea fi văzut de undeva de la graniţa dintre India, Nepal şi China.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se produce pe 25 octombrie 2022.

Cercetătorii spun că eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Se poate privi spre Soare, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde. 

Lista eclipselor din 2020

  • Eclipsa de Lună prin penumbră din 10 ianuarie
  • Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie
  • Eclipsa inelară de Soare din 21 iunie
  • Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iulie
  • Eclipsa de Lună prin penumbră din 30 noiembrie
  • Eclipsa totală de Soare din 14 decembrie 2020

În vechile culturi, dispariţia Soarelui în plină zi era identificată cu cele mai teribile evenimente

În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele sau Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. Dispariţia Soarelui în plină zi era identificată cu cele mai teribile evenimente, ca de exemplu moartea unui mare conducător, declanşarea sau întreruperea unui război, scrie Agerpres.

În Grecia antică, cei ce îndrăzneau să spună că eclipsa se produce prin interpunerea Lunii sau a Pământului erau arşi de vii. Se credea că eclipsa se datora puterii unor formule magice.

Aztecii posteau de frică în timpul eclipsei, femeile se flagelau, iar fetele îşi luau sânge din braţ.

În India, se spunea că, la eclipsă, un demon îşi întinde ghearele negre peste aştri, vrând să-i smulgă.

Chinezii credeau, pe vremuri, că eclipsele sunt pricinuite de un geniu al răului, care acoperă Soarele cu mâna dreaptă şi Luna cu mâna stângă.

Şi francezii credeau că eclipsele sunt semne prevestitoare de rău. Marea eclipsă din 1033 a fost socotită ca o premoniţie a morţii regelui Robert, iar o alta, din 1074, ca o prezicere a conspiraţiei lorzilor Catesby şi Percy din Anglia. În antichitate, armatele refuzau să lupte din cauza unei eclipse.