Eclipsă totală de soare, în emisfera sudică: Primele imagini VIDEO

O eclipsă totală de soare a putut fi văzută marţi, 13 noiembrie, din nordul Australiei. Aceasta este ultima până în 2015, iar în România următoarea va putea fi văzută abia pe 13 septembrie 2081.

RomaniaTV.net
13 nov. 2012, 21:55

Pasionaţii au urmări fenomenul pe Slooh.com, site-ul care transmite în direct toate evenimentele astronomice importante, dar şi pe Tourism Tropical North Queensland. Ambele au transmis imagini din apropierea Cairns, Australia.

Eclipsa totală de soare a putut fi văzută pe o fâşie lată de 174km şi a traversat 14.500km timp de trei ore. Mare parte din traiectorie a fost deasupra oceanului Pacific, însă locuitorii din nordul Australiei au putut şi ei să asiste la eveniment.

Ultima eclipsă totală de soare a avut loc în iulie 2010, iar următoarea va fi abia în martie 2015. În ţara noastră, eclipsa din 2015 va fi doar parţială. Din păcate, în România următoarea eclipsă totală de soare va fi abia pe 3 septembrie 2081.

Eclipsa de pe 13 noiembrie nu a oferit doar un spectacol pentru publicul obişnuit, ci şi oportunitatea ca oamenii de ştiinţă să studieze atmosfera solară exterioară, în timp ce discul solar este blocat.

 

Harta eclipsei solare

Eclipsele de soare au loc atunci când luna ajunge între Pământ şi Soare, blocând discul solar. Există trei tipuri de eclipse: totală, parţială şi inelară – atunci când Luna nu blochează complet discul solar şi rămâne un „cerc de foc” în jurul ei.

Anul acesta, în luna mai, a mai avut loc o eclipsă anulară în zone ale Asiei, Pacificului şi vestul Americii de Nord.


Live video for mobile from Ustream