Natalitatea scăzută și migrația pun în pericol sistemul de pensii. Un membru în Consiliul de Administraţie al BNR îi sfătuieşte pe angajaţi să economisească bani pentru bătrâneţe

Economistul Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, sfătuiește viitorii pensionari să facă economii pentru a avea bani la bătrâneţe. Economiștii avertizează că România va avea mari probleme în viitor cu finanțarea sistemului de pensii.

31 aug. 2021, 23:06
Natalitatea scăzută și migrația pun în pericol sistemul de pensii. Un membru în Consiliul de Administraţie al BNR îi sfătuieşte pe angajaţi să economisească bani pentru bătrâneţe

„Cred ca demografia este o mare problemă. Este o opinie personală, ca analist cred că demografia e o mare problemă când vine vorba de pensii, spre exemplu. Îmbătrânim, emigrăm, tinerii care ar trebui să intre în câmpul forței de muncă se duc în alte țări pentru a munci și asta crește „bulgărele”.

Generațiile noastre vor avea o problemă mult mai mare pentru finanțarea pensiilor. Dacă nu economisim pentru a avea niște venituri la pensionare, cu cât facem bulgărele mai mare, cu atât vom avea o problemă mai mare în viitor. Se vede, datele INS arată foarte clar că România va ajunge la sub 14 milioane de locuitori”, a declarat Cristian Popa, membru în CA al BNR, la Digi 24.

În aceeaşi idee, peste şase din zece angajaţi români spun că nu au în prezent un plan pentru suplimentarea veniturilor când vor fi pensionari, cum ar fi pensii private sau active imobiliare pe care le pot închiria sau vinde, bazându-se strict pe banii pe care îi vor încasa din pensia de stat, arată datele unui sondaj desfăşurat de o platformă de recrutare online.

Citeşte şi Florin Cîțu, noi promisiuni în privința pensiilor și alocațiilor: „Toate vor creşte la începutul anului 2022”

În aceste condiţii, doi din zece salariaţi afirmă că vor continua cu siguranţă să lucreze, chiar şi doar part-time, iar alţi şase din zece iau în calcul această posibilitate, conform sondajului. „În prezent, 85% dintre respondenţi afirmă că au un salariu net lunar sub pragul de 5.000 de lei, iar în acest procent circa 30% câştigă sub 3.000 lei, ceea ce nu le permite să facă destule economii pentru vârsta pensionării. Alţi 10% câştigă între 5.000 şi 10.000 lei lunar, iar restul de 5% – peste 10.000 lei pe lună„, susţin autorii sondajului BestJobs.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (47%) consideră că ar trebui să aibă economii de până la 150.000 lei (30.000 euro) la momentul ieşirii la pensie, pentru a avea o bătrâneţe lipsită de griji financiare. Alţi 33% spun că ar trebui să aibă deoparte între 175.000 şi 300.000 lei (60.000 de euro), 15% ar vrea să aibă economii spre suma de 500.000 lei (100.000 euro), iar restul de 5% – peste acest prag.

Citeşte şi RECALCULARE PENSII 2021. Şeful Casei de Pensii: „Dacă sunt erori, cine a încasat banii trebuie să îi returneze”