Economia Europei va reveni la nivelul anterior crizei în 2022, estimează FMI

FMI estimează că economia Europei ar putea reveni la nivelul anterior crizei provocate de pandemie abia în 2022, precizând că totul depinde de campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

15 apr. 2021, 10:04
Economia Europei va reveni la nivelul anterior crizei în 2022, estimează FMI
Economia Europei va reveni la nivelul anterior crizei în 2022, estimează FMI

Economia Europei va reveni la nivelul anterior crizei în 2022, potrivit ultimelor estimări făcute de FMI, transmite CNBC. În ultimele săptămâni majoritatea ţărilor europene au fost nevoite să introducă noi măsuri de restricţii sau să le întărească pe cele deja existente, acest lucru ducând la o revizuire în scădere de 0,2 puncte procentuale a prognozei de creştere a FMI pentru acest an.

Economia Europei va reveni la nivelul anterior crizei în 2022, anunţă FMI

Citeşte şi România are cele mai mari salarii din administrația publică din Europa Centrală și de Est, cu 70% mai mari decât salariul mediu pe economie

„Presupunând că vaccinurile devin disponibile pe scară largă în vara anului 2021 şi pe tot parcursul anului 2022, creşterea PIB-ului este proiectată la 3,9% în 2022, aducând PIB-ul Europei la nivelul pre-pandemic”, afirmă FMI în ultimele sale estimări economice regionale, potrivit News.ro. 

Cu toate acestea, incertitudinea asupra modului în care va evolua pandemia continuă să facă perspectivele incerte, mai ales când vine vorba de noi variante potenţiale şi de viteza de vaccinare.

”Există o necunoscută cu privire la cât de repede poate fi înfrânt cel de-al treilea val, pe care nu îl avem în prognoză, şi este cu siguranţă un risc negativ. Un risc este şi dacă vaccinarea va fi mai lentă decât ne aşteptăm cu toţii în prezent”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC.

El a mai precizat că „trebui să fim pregătiţi ca virusul să ne surprindă din nou”.

Johnson & Johnson întârzi lansarea vaccinului în Europa

Citeşte şi Banca Mondială estimează o creştere a economiei României cu 3,5% în 2021

Uniunea Europeană a primit o nouă veste proastă.  Johnson & Johnson a anunţat că va întârzia lansarea vaccinului său în Europa după ce autorităţile din SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la complicaţiile extrem de rare de producere a unor cheaguri de sânge în urma vaccinării.

Acest vaccin era unul dintre cele patru pe care se baza blocul comunitar pentru a-şi accelera campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Vaccinul dezvoltat de J&J era dorit în mod special de multe guverne, având în vedere că necesită o singură inoculare.

Pe lângă problemele legate de vaccinul Oxford-AstraZeneca, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a fost acuzată că a avut nevoie de prea mult timp pentru a aproba noile vaccinuri.

În acest context, FMI se aşteaptă la creşterea preţurilor în Europa pe tot parcursul anului 2021.

”Se prevede că inflaţia, limitată în prezent de slăbiciunea economică, se va accelera în 2021 cu 1,1 puncte procentuale, până la 3,1%, parţial din cauza preţurilor mai ridicate ale mărfurilor”, afirmă Fondul în raportul său.

Inflaţia în creştere ar putea obliga BCE să îşi ajusteze politica monetară extrem de permisivă. Pentru zona euro, Banca Centrală Europeană a declarat că inflaţia de la sfâîrşitul anului ar putea fi de 2%. Acest nivel este important pentru banca centrală, dat fiind că mandatul său este de a se asigura că inflaţia rămâne ”aproape, dar sub 2%”.