Economia Germaniei, în cădere liberă. Oamenii îşi epuizează rezervele de bani pentru a combate creşterea preţurilor, perspectivele de afaceri sunt sumbre

Perspectivele asupra economiei germane devin mai sumbre, deoarece gospodăriile private sunt nevoite să-și folosească economiile pentru a combate creșterea prețurilor de consum. În acelaşi timp, încrederea în perspectivele de afaceri ale Germaniei a scăzut în august.

26 aug. 2022, 12:25
Economia Germaniei, în cădere liberă. Oamenii îşi epuizează rezervele de bani pentru a combate creşterea preţurilor, perspectivele de afaceri sunt sumbre

Inflaţia în creştere şi temerile cu privire la o posibilă recesiune în economia cea mai puternică a Europei au un impact negativ asupra încrederii în perspectivele de afaceri ale Germaniei, după cum reiese din ultimele sondaje. Astfel, indicatorul Institutului Ifo al aşteptărilor de afaceri pentru următoarele şase luni a scăzut la 80,3 de la 80,4 în iulie, iar condiţiile actuale au fost, de asemenea, evaluate ceva mai pesimist.

Perspectivele privind economia, pentru lunile următoare, sunt în mod clar pesimiste”, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest. „Incertitudinea în rândul companiilor rămâne ridicată. Producţia economică este probabil să scadă în al treilea trimestru”. Ifo se aşteaptă la o scădere de aproximativ 0,5% în perioada verii din cauza consumului privat slab, a spus şi Timo Wollmershaeuser, economist senior la institut, pentru Bloomberg TV.

Citeşte şi Analiză Reuters: Visele Europei sunt zdrobite de criza ucraineană, Germania şi Italia vor intra curând în recesiune

Indicele Ifo înregistrează cele mai grave scăderi în sectorul comerţului cu amănuntul. „Desigur, acest lucru are de-a face cu rata ridicată a inflaţiei pe care o observăm în Germania, care afectează în mod clar puterea de cumpărare a gospodăriilor”, a mai afirmat Wollmershaeuser.

De asemenea, sentimentul în rândul exportatorilor germani a scăzut pentru a treia lună consecutiv în august, deoarece prețurile ridicate la gaze și mediul economic global slab influențează perspectivele. Indicele aşteptărilor exportatorilor al institutului Ifo a scăzut la -2,7 în august de la -0,4 puncte în iulie.

Citeşte şi Germania revine la cărbune, din cauza conflictului din Ucraina. Decizie radicală asumată de Berlin

În acelaşi timp, prețurile de consum sunt în creștere în Germania fără a se întrevedea un sfărşit al spiralei ascendente, indicând faptul că „consumul privat nu va reuși, din păcate, să acționeze ca un motor economic în Germania în restul anului”, a apreciat Timo Wollmershaeuser.