Economia Germaniei pare că îşi revine. Veşti bune şi pentru România

Economia Germaniei dă primele semne că îşi revine după dezastrul provocat de pandemia de coronavirus. E o șansă la revenire și pentru România, în condițiile în care Germania e cel mai mare partener comercial, care atrage peste un sfert din exporturi. 

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 11:48
Economia Germaniei pare că îşi revine. Veşti bune şi pentru România

Cea mai mare economie europeană a scăzut cu peste 10 la sută în al doilea trimestru, însă și-a revenit după punerea sub control a pandemiei și a ridicării majorității restricțiilor impuse populației și companiilor, arată raportul Bundesbank.

Economiștii spun că avansul va fi susținut în această vară. Consumul privat ar urma să aibă o contribuţie solidă la revenirea economică, în timp ce investiţiile în industrie şi bunuri de capital vor fi de asemenea esenţiale, arată banca, a cărei prognoză prevede o contracție de 7,1 la sută pentru întregul an.

Instituția avertizează însă că pandemia de coronavirus nu este încă sub control la nivel mondial, ceea ce va avea un impact negativ asupra exporturilor şi producţiei industriale a Germaniei. Acest lucru riscă să devină un obstacol în calea unei reveniri complete a cererii pentru produsele industriale germane. Atâta timp cât o soluţie medicală eficientă, precum un vaccin, nu va fi disponibilă, activitatea economică în anumite industrii va rămâne limitată, se mai arată în analiza Bundesbank, potrivit digi24. 

Printre acestea se află și industria auto și cea manufacturieră, care aveau probleme chiar și înainte de a lovi pandemia. Industria auto din Germania, unul dintre motoarele economiei, suferă o transformare majoră ca urmare a trecerii către mobilitatea electrică.

Cel mai mare sindicat din Germania consideră că o săptămână de lucru mai scurtă ar putea ajuta acum la prevenirea concedierilor în masă. Sindicaliștii au anunțat că vor propune o săptămână de lucru de patru zile la următoarea rundă de negocieri colective care va începe anul viitor. 

Citeşte şi Germania a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de cazuri de COVID-19 după luna mai. Spania, lider în Europa