Economia SUA creşte sub aşteptări. Doar 2,8% în trimestrul al patrulea

Economia Statelor Unite a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o creştere de 2,8%, cea mai rapidă din ultimul an şi jumătate, dar sub estimările analiştilor, de 3%.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 15:31
Economia SUA creşte sub aşteptări. Doar 2,8% în trimestrul al patrulea

Creşterea mare a stocurilor companiilor şi cheltuielile mici de capital din ultimele trei luni ale anului 2011 indică un ritm lent de dezvoltare la începutul acestui an.

 

Avansul de 2,8% depăşeşte cu mult creşterea de 1,8% din trimestrul al treilea şi este cel mai rapid ritm după cel din al doilea trimestru al anului 2010.

 

„Economia a încheiat anul trecut pe o notă optimistă, dar componentele creşterii din ultimul trimestru nu favorizează avansul de la începutul acestui an”, a declarat Ryan Sweet, analist la Moody’s Analytics în West Chester, Pennsylvania.

 

Creşterea a fost susţinută în trimestrul al patrulea de refacerea stocurilor de către companii.

 

Stocurile au crescut cu 56 de miliarde de dolari, adăugând 1,94 puncte procentuale la avansul PIB. Excluzând contribuţia stocurilor, economia a urcat cu numai 0,8%, faţă de creşterea de 3,2% în trimestrul al treilea.

 

Acumularea solidă de stocuri sugerează să redresarea va încetini în primele luni din 2012.

 

Alţi indicatori care sugerează o creştere mai lentă sunt cheltuielile de capital, cele mai mici din 2009, semn că criza din Europa începe să-şi pună amprenta.

 

Anticipând încetinirea creşterii, Rezerva Federală americană a anunţat miercuri că va menţine dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero până cel puţin la sfârşitul anului 2014.