Economia Uniunii Europene a intrat din nou în recesiune

Economia UE s-a contractat cu 0,5% în al patrulea trimestru al lui 2020 şi cu 6,4% pe întregul an trecut, relatează Financial Times. Cât priveşte economia zonei euro, aceasta a plonjat într-o recesiune în formă de W în ultimul trimestru al anului trecut, contractându-se cu 0,7% faţă de trimestrul al treilea, dar depăşind aşteptările economiştilor.

03 feb. 2021, 14:11
Economia Uniunii Europene a intrat din nou în recesiune

Economia UE în cădere. Declinul a anulat o parte din creşterea puternică din trimestrul anterior, PIB-ul pe întregul an trecut scăzând cu 6,8% după recesiunea istorică suferită de bloc în primul semestru al anului.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 0,9% în ianuarie, pentru prima dată în ultimele şase luni, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Reuters.

Este cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an, în timp ce analiştii se aşteptau ca în ianuarie aceasta să urce cu 0,5%.

Economia UE a intrat din nou în recesiune în ultimul trimestru al anului 2020

În ultimele patru luni ale anului trecut, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,3%, informează Agerpres.

Creşterea inflaţiei în ianuarie se explică în principal prin faptul că preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 1,5% (faţă de 1,3% în decembrie), iar preţurile serviciilor au crescut cu 1,4% (comparativ cu o creştere de 0,7% în decembrie), în timp ce preţurile la energie au înregistrat o scădere cu 4,1% (faţă de un declin de 6,9% în decembrie).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,4% în decembrie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată miercuri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 23 februarie.

În decembrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca în octombrie şi noiembrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România.

Probleme economice grave pentru Spania

Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a scăzut în 2020 cu peste 80%, după ce autorităţile au impus restricţii de călătorie pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INE), transmit EFE şi Reuters.

Spania a primit doar 19 milioane de turişti străini anul trecut, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1969. De asemenea, cheltuielile turiştilor străini în 2020 au scăzut cu 78,5%, la 19,74 miliarde de euro.

Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,5 milioane, acesta fiind al şaptelea an consecutiv de creştere a numărului de turişti. Ei au cheltuit 91,91 miliarde de euro.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut în 2019. În 2020, din cauza restricţiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% – 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas.

Marţi, Spania înregistra 29.604 de noi cazuri de coronavirus (2,85 milioane de cazuri în total) şi 59.805 decese.

Citeşte şi: Creştere economică 2021. Şase din 10 manageri sunt de părere că, în 2021, România va înregistra creştere economică