Economiile românilor sunt la un nivel record. Câți bani se găsesc în conturile din bănci ale persoanelor fizice

Românii economisesc tot mai mult, iar banii din conturile populației au ajuns la un nivel record, de peste 300 de miliarde de lei, arată datele Băncii Naționale.

12 mai 2023, 10:44
Economiile românilor sunt la un nivel record. Câți bani se găsesc în conturile din bănci ale persoanelor fizice

De la începtul anului și până în prezent, sumele din conturile românilor au crescut constant. Au depășit pragul de 300 de miliarde de lei, iar în luna martie, așa cum arată cifrele BNR, au ajuns la peste 307 miliarde de lei. Dacă analizăm graficul pus la dispoziție de Banca Națională, este cea mai mare valoare înregistrată până acum, cu aproape zece procente peste aceeași perioada a anului trecut. În martie, 2022, în conturile populației suma ajungea la puțin peste 280 de miliarde de lei.

Spre deosebire de anii trecuți, s-a schimbat și felul în care românii economisesc. Mulți dintre ei nu mai țin banii în conturile curente, acolo unde primesc salariu, de exemplu, și îi plasează în diferite depozite. Valoarea depozitelor în lei și în valută ajungea în luna martie la 147 de miliarde de lei, cu 38 la sută mai mult față de anul trecut, când a depășit ușor pragul de o sută de miliarde. Cele mai multe depozite, așa cum arată datele BNR, sunt în lei. Sunt urmate de depozitele în euro, dar și în alte valute.

Depozitul bancar este cea mai la îndemână soluție pentru a păstra economiile strânse, iar băncile au început să crească dobânzile în ultimul an. Așa se explică, spun economiștii, sumele strânse până acum.

Citește și: Vouchere facturi 2023. Anunţ crucial pentru 4 milioane de români, s-a schimbat data de utilizare a cardului

„Băncile oferă dobânzi destul de mari, dobânzi care pentru depozite la termen se apropie de estimarea pentru inflația anuală pe care ar trebui să o atingem la sfârșitul acestul an, este interesant pentru oameni să își constitue aceste depozite astfel încât să își păstreze valoarea banilor”, a spus Christian Năsulea, profesor de economie mondială, la Protv.

”Este o tradiție a poporului român să trăiască prin a economisi și să trăiască apoi din economii și mai puțin din a cheltui din creditele pe care le-ar face la bănci. Dacă ne uităm pe situația creditelor dată de gospodăriile, acestea se situează undeva la 45 la sută din nivelul depozitelor, asta înseamnă că în România nu se trăieste pe credit, ci din economiile pe care le fac românii”, este de părere Mihai Roman, profesor de macroeconomie

La finalul anului trecut, peste 14 milioane 400 de mii de români aveau cel puțin un cont deschis în bancă.

Citește și: Preţ carburanţi. Veste proastă pentru şoferi înainte de weekend, s-a scumpit un plin până la munte sau la mare