Economist Harvard: Modelul Ceauşescu de plată a datoriilor nu poate fi aplicat în Occident

Mai multe ţări din Vestul Europei vor fi nevoite să-şi restructureze datoriile, întrucât plata indiferent de măsurile de austeritate adoptate, precum în cazul lui Ceauşescu în România, nu este sustenabilă într-o democraţie, a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard.

RomaniaTV.net
29 ian. 2012, 12:07
Economist Harvard: Modelul Ceauşescu de plată a datoriilor nu poate fi aplicat în Occident

Presiunile care vor forţa restructurarea datoriilor nu sunt economice pe cât sunt politice, a spus Rogoff, într-un interviu pentru Wall Street Journal, acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, citând exemple din istorie care formează o parte a datelor acumulate împreună cu coautoarea Carmen Reinhart pentru cartea „De data asta este diferit/This time is different”.

Nu poţi cere ţărilor de la periferie să strângă cureaua şi să plătească, deoarece li se cere să facă politic lucruri care nu au mai fost făcute niciodată. Am analizat cazul României, unde Nicolae Ceauşescu a devenit obsedat de plata datoriei. Au reuşit, dar nimeni nu avea căldură iarna. Oamenii erau nemulţumiţi. Pur şi simplu nu este sustenabil într-o democraţie„, a spus el.

O restructurare a datoriilor Portugaliei va urma inevitabil celei din cazul Greciei, şi există o probabilitate ridicată ca Irlanda şi Spania să fie nevoite să proocedeze la fel, a afirmat economistul.

Rogoff, care a cercetat extensiv istoria crizelor financiare şi falimentelor, consideră că asigurările liderilor europeni că nu va exista o altă restructurare de datorie după cea a Greciei sunt la fel de false precum declaraţiile anterioare ale acestora că datoria Greciei poate fi susţinută.

Actuala îmbunătăţire a situaţiei ţărilor de la periferia zonei euro pe pieţele financiare este „o iluzie”, a spus Rogoff. Banca Centrală Europeană „le finanţează. De aceea au scăzut randamentele”.

„Este clar că va fi nevoie de restructurări pentru Grecia şi Portugalia, probabil şi pentru Irlanda, unde ar fi suficientă ştergerea datoriilor (acumulate de stat, n.r.) pentru sectorul bancar, şi Spania, adcă este inclusă datoria sectorului privat, a marilor bănci. Italia este un caz la limită, unde ar putea fi o problemă de lichiditate”, a spus el.

Cipru şi alte state mai mici din zona euro vor fi nevoite, de asemenea, să-şi restructureze datoriile, dar Belgia, precum Italia, va scăpa, probabil, „cu o administrare rezonabilă”. Restructurarea datoriei în cazurile Franţei şi Germaniei, pe de altă parte, este foarte improbabilă, a adăugat Rogoff.