Economiştii şi mediul de afaceri: Klaus Iohannis a greşit nepromulgând noul Cod Fiscal

Reprezentanții mediului de afaceri și analiștii economici sunt toți de acord în legătură un lucru: decizia lui Klaus Iohannis de a nu promulga noul Cod Fiscal, ci de a-l întoarce înapoi în Parlament, este o foarte mare greșeală, care va avea consecințe triste asupra mediului economic.
Romania TV
17 iul. 2015, 14:28
Economiştii şi mediul de afaceri: Klaus Iohannis a greşit nepromulgând noul Cod Fiscal

Moise Guran a solicitat expres președintelui Klaus Iohannis să promulge noul Cod Fiscal și are una dintre cele mai tranșante opinii privind subiectul, considerând că „nici Codul Fiscal, nici economia nu sunt nici teren de joacă, nici teren de luptă politică. (…) Iohannis trebuie să aleagă interesul românilor. Redeschiderea dezbaterii ar fi o tristă diversiune, cu consecințe urâte asupra economiei”. Din păcate, exact acest lucru s-a întâmplat prin decizia de întoarcere a proiectului în Parlament.
 
Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, consideră că motivația respingerii Codului Fiscal este una absurdă, în condițiile în care în 2015, Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Luxemburg vor fi singurele state membre ale Uniunii Europene care vor respecta ținta de deficit structural de 1% din PIB, potrivit datelor Eurostat.
 
În realitate, restul statelor europene, printre care și România, au nevoie de mai multă flexibilitate la nivelul deficitului pentru a se dezvolta economic. De asemenea, Socol consideră că negocierile din 2011-2012 purtate de guvernul PDL de atunci au reprezentat un eșec, fiind sursa criteriului MTO dezavantajos pentru țara noastră și care nu permite dezvoltarea susținută.
 
De asemenea, un număr mare de consultanți fiscali consideră că retrimiterea Codului Fiscal la Parlament de către Președinte este o decizie proastă. Gabriel Biriș a declarat pentru Hotnews este de părere că este regretabil faptul că “efortul conjugat al specialiștilor din MF dar și din mediul de afaceri de a redacta un Cod fiscal semnificativ mai bun pentru business decât ce avem acum este pus în pericol.”
 
Gabriel Sincu (Ex. Director Tax Advisory Services pentru EY Romania) consideră că „nepromulgarea Codului Fiscal nu este o veste bună, mediul de afaceri și consultanții depunând un efort considerabil pentru a îmbunătăți un text de lege cu care lucrăm de mai bine de 10 ani”.
 
Radu Crăciun, BCR, a lăudat planul de relaxare fiscală, considerând că „măsurile preconizate de nou Cod fiscal vor avea un efect benefic pe termen scurt din punctul de vedere al consumului”, iar Adrian Benta a subliniat că noul Cod are „elemente bune care observă o scriere mai echilibrată, mai transparentă și uneori mai la obiect care îl fac mai clar de aplicat”.
 
Așadar, opinia reprezentanților mediului privat este că răspunsul la o întrebare dificilă precum dacă retrimiterea Codului fiscal în Parlament este o decizie greșita ar trebui să țina cont de ce aduce acesta nou – iar majoritatea argumentelor sunt laudative față de proiectul promovat de Guvern.
 
Mai mult, unele publicații refuză să își asume un punct de vedere clar cu privire la hotărârea Președintelui de a întoarce Codul Fiscal în Parlament. De exemplu, decizia editorială a ZF (Ziarul Financiar) de a nu promova știrea pe prima pagină, ci undeva în plan secund, este greu de înțeles, ținând cont de importanța subiectului pentru mediul de afaceri și ritmul de dezvoltare economică. De asemenea, Ziarul Bursa nu consideră că subiectul merită să fie prezentat drept știre centrală, plasând-o sub un articol privind ajutorul financiar dat de UE pentru Grecia.
 
În condițiile în care decizia lui Klaus Iohannis pare a fi una pur politică, fără argumente economice, o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru reexaminarea Codului Fiscal va fi cel mai probabil organizată la sfârşitul lunii august. După readoptare, președintele nu va mai avea oportunitatea respingerii proiectului legislativ.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Afacerea cu care un român a dat lovitura! Ideea genială prin care ajunge să câștige și 200 de lei în doar câteva minute
Capital.ro
A MURIT marele actor român. Toată SCENA artistică este în doliu
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase fuste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere aparent banală
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Senatul României a aprobat proiectul de lege privind monitorizarea calității aerului: Se dau amenzi de până la 80.000 de lei
Capital.ro
Noua regulă pentru TELEVIZIUNILE din România. Tocmai s-a dat INTRZIS de la CNA
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Laurențiu Reghecampf, fericit în brațele Corinei Caciuc după despărțirea de Anamaria Prodan: ‘Contează că mie îmi place foarte mult Corina’
MediaFlux
SE SCOT BANII din PILONUL II! SUMELE sunt URIAȘE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'