Economistul Cristian Păun, despre conturile de economii de la Trezorerie: Această măsură anulează alocaţia

Pe numele fiecărui copil din România s-a deschis un cont de economii la Trezorerie. Părinţii trebuie să depună acolo câte 100 de lei pe lună, iar la final de an primesc în plus incă jumătate din sumă. Programul Junior Centenar, prin care fiecare copil din România va avea un cont individual de economii, va crește inegalitățile din societate - susțin sociologii. Economistul Cristian Păun a subliniat că, prin această „schemă piramidală”, statul plimbă banii dintr-o parte în alta, fără să facă investiţii, doar pentru a finanţa pensiile şi salariile speciale. De fapt, potrivit economistului, programul Junior Centenar anulează alocaţia copiilor.

RomaniaTV.net
09 ian. 2019, 19:14
Economistul Cristian Păun, despre conturile de economii de la Trezorerie: Această măsură anulează alocaţia

„Nu va sună că la Caritas? Pui 100 de lei și iei 300 de lei. Acești bani nu vin din investiţiile statului, de asta seamănă cu o schemă piramidală. Depinde foarte mult de credibilitatea fraierilor care vor duce banii la așa ceva. Cu cât vor participa mai mulți la această roată țigănească, cu atât lucrurile vor funcţiona mai bine. Dacă nu mergem acolo, vor avea o problema

De asta e similar unei scheme piramidale, pentru că nu presupune multiplicarea acelor bani, Investirea banilor în economie – statul de unde ia acei 600 de lei peste 1200 de lei? Din taxele noastre.

Citeşte şi: Cum funcţionează JUNIOR CENTENAR, conturile de economii pentru copii ale statului

Dobânda din ce o plătește? Că nu face investiţii. Banii nu vor fi investiţi, vor fi consumați pentru pensii speciale, salarii speciale. Nedreptatea e destul de mare.

Remarc două contradicții. În primul rând, statul dă alocație pentru fiecare copil, aproape 100 de lei pe care apoi ne invită să îi dăm înapoi. De ce plimbăm acești bani în economie între conturi? Care e scopul? Să aibă niște salarii unii care distribuie alocatiile și niște salarii unii care sunt în Trezorerie? Şi uite cum crește România PIB-ul, plimbând niște bani dintr-o parte în alta.

A doua contradicție – statul urlă ce ticăloase sunt băncile. Pe de altă parte vine și spune că e bine să economisiţi. E foarte bună economisirea. Traducem de aici că e bună economisirea, dar nu la bănci, la mine.

Prin această măsură ei anulează alocația.

O familie cu 5-6 copii care e amărâtă, de unde scoate 100 de lei de copil pe lună pe care să-i și mai blocheze 18 ani.

Spunea cineva: măsură asta e foarte bună pentru cei care urmează să aibă majoratul. La 16-17 ani te duci, cotizezi 1 ani și îți iei 600 lei din cer”, a explicat la Digi24 Cristian Păun.