Economistul Mircea Coșea anticipează un viitor sumbru pentru România: „E o situație cinică!” | EXCLUSIV

Economistul Mircea Coșea trage un semnal de alarmă. Se anunță o criză de proporții în România, în contextul în care guvernul angajează din ce în ce mai mulți oameni în sistem, pe bandă rulantă, indivizi pe care-i plătește din împrumuturi de pe piețele externe. 

12 apr. 2023, 21:13
Economistul Mircea Coșea anticipează un viitor sumbru pentru România: „E o situație cinică!” | EXCLUSIV

Economistul Mircea Coșea, profesor la ASE, crede că Guvernul Nicolae Ciucă nu va face nicio reformă fiscală, deși „împrumuturile pe care le facem se fac pe dobânzi pe care nu le mai putem suporta”.

„Situația e mai gravă decât pare. Guvernul știa despre aceste cerințe pe care UE le-a asumat împreună cu executivul, respectiv problema procentului plății bugetarilor față de media UE

S-au făcut angajări foarte multe, avem un număr record de secretari de stat, care consumă foarte mult: secretare, sofer etc. Au fost mărite indemnizațiile parlamentarilor și primarilor. Este puțin cinică situația. Guvernul vorbește despre economii când nu a făcut economii de luni de zile.

UE a spus clar: numai cu măsuri de reformă se poate atinge pragul de 4% pentru nivelul deficitului bugetar. Reforma nu va avea loc. Guvernul are o sursă sigură de venit – inflația, prețurile mari la energie (…)

Aliații noștri, UE, NATO, nu cred că sunt interesați să intre într-o criză politică. O reformă ar putea însemna o criză politică.

Împrumuturile pe care le facem se fac pe dobânzi pe care nu le mai putem suporta (…) Piața internațională s-ar putea să nu ne mai acorde încredrea necesară. S-ar putea să nu ne mai putem împrumuta și s-ar putea să apară situația de incapacitate de plată”, a comentat Mircea Coșea.

 

Probleme severe la nivel bugetar: Guvernul României se împrumută pentru a plăti pensii și salarii

 

Sorin Muncaciu, deputat AUR, a oferit de asemenea, comentarii pe marginea dezastrului bugetar. Umplerea sistemului administrativ cu „pile”, respectiv închiderea minelor, au aruncat țara noastră în „groapă”, crede românul.

„Soluția noastră e un audit total. Propunem reducerea la 15 ministere. Acest audit trebuie să fie precis, dacă unitățile de administrație dau sau nu rezultate. Nu există un sistem de evaluare. 

De 30 de ani se întâmplă acest lucru. Nu se leagă performanța de salarizare.

PSD a aplicat o politică în acest an și de când sunt la guvernare, pe care noi nu o înțelegem, vânzarea celor 240 de regii de stat. Eu nu cred că aceasta e o soluție. Sau trimiterea în șomaj a oamenilor, o soluție de neconceput.

Apoi, soluția decarbonificării. De ce au inchis minele? nu există așa ceva!”, a explicat politicianul România TV.