Şedinţă decisivă la ISMB. Ce se întâmplă cu şcolile din Capitală după ce s-a depăşit pragul de incidenţă de 3 la mia de locuitori

Bucureștiul ar putea intra în scenariul roșu, după ce a fost atins pragul de incidență de 3 la mia de locuitori. Se anunță noi măsuri din partea autorităților, școlile vor fi închise, iar masca va deveni obligatorie și în spațiile deschise.

RomaniaTV.net
19 oct. 2020, 04:35
Şedinţă decisivă la ISMB. Ce se întâmplă cu şcolile din Capitală după ce s-a depăşit pragul de incidenţă de 3 la mia de locuitori

Ministrul Educaței, Monica Anisie, a convocat toți inspectorii pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea cursurilor online.

Anisie: Învăţarea va continua în sistem online

Monica Anisie a anunţat că urmează ca ISMB şi DSP să transmită către Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență propunerea suspendării temporare a cursurilor în şcoli. Acestea vor continua în sistem online.

„Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București anunță Inspectorarul Școlar al Municipiului București cu privire la rata incidenței. Dacă rata depășește 3 la mia de locuitori, cum suntem în această situație astăzi, Inspectoratul Școlar și DSP transmit către Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență propunerea pentru suspendarea temporară a cursurilor, suspendare care va dura 14 zile și care înseamnă că elevii nu vor mai merge fizic la școală. Învățarea însă va continua în sistem online”, a spus, luni dimineață, ministrul Monica Anisie.

Întrebată ce se va întâmpla dacă luni rata de infectare va fi sub 3 la mie, ministrul Anisie a oferit clarificări: „Asta poate să vă răspundă Direcția de Sănătate Publică. Noi trebuie să ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat ieri, și anume rata a depășit 3 la mia de locuitori. Prin urmare, propunerea Inspectoratului Școlar va fi de suspendare a activităților didactice față în față pentru 14 zile”.

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte astăzi pentru a decide noi măsuri de restricţie

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat că luni se întruneşte Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a discuta despre măsurile care se impun după ce incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit în Bucureşti pragul de trei la mia de locuitori.

„Mâine (luni – n.r.) se întruneşte Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, după cum ştiţi el se reuneşte în 48 de ore de la momentul anunţului. Mâine ne vom reuni, vom lua măsurile pe care le-a amintit şi domnul prim ministru, măsurile nu sunt blânde, se poartă masca şi în spaţii deschise şi în spaţii închise, se închid activităţile restaurantelor, cafenelelor, tuturor unităţilor de alimentaţie publică, spectacole, jocuri de noroc, toate măsurile se vor lua mâine”, a spus, duminică, Cojanu la Digi 24.

Ludovic Orban a anunțat că „odată indicele depășit, trebuie adoptate măsurile”, în vreme ce prefectul Gheorghe Cojanu a dat de înțeles că e posibil ca Bucureștiul să nu intre, totuși, în scenariul roșu, dacă luni „vedem o incidenţă sub 3”.

Pe 18 octombrie, potrivit datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), Bucureștiul a înregistrat 770 de noi cazuri de COVID. Rata de infectare a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, ajungând la 3,02, în creștere cu 0,27 față de ziua precedentă.

Depășirea pragului de 3 la mia de locuitori înseamnă trecerea în scenariul roșu, cu noi restricții, prevăzute în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile aprobată săptămâna trecută:

-masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, nu doar în cele aglomerate;

-cinematografele și instituțiile de spectacole se închid; sunt interzise spectacolele și concertele; se închid restaurantele și cafenelele;

-pot funcționa doar restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, însă doar pentru clienții cazați în respectivul hotel;

-se închid sălile de jocuri de noroc.