Ediţia din acest an a Concursului „George Enescu”, decalată pentru 2014

Guvernul a decis să decaleze ediţia din acest an a Concursului "George Enescu" pentru aceeaşi perioadă a anului viitor, astfel încât să se desfăşoare o dată la doi ani, alternând cu ediţiile Festivalului "George Enescu".

14 feb. 2013, 09:05
Ediţia din acest an a Concursului „George Enescu”, decalată pentru 2014

Conducerea Ministerului Culturii şi Comitetul de Organizare a Festivalului şi Concursului Internaţional ‘George Enescu’ au analizat bugetul propus de Guvern prin Ministerul Culturii, precum şi structura şi programul ediţiei din 2013. Având în vedere că bugetul Festivalului este susţinut în cea mai mare parte de către Guvernul României, pe fondul actualelor condiţii economice, a fost regândită construcţia acestuia în aşa fel încât România să continue să organizeze acest eveniment la standarde internaţionale, facilitând un schimb cultural unic între cultura şi artiştii români şi patrimoniul cultural mondial”, informează joi Biroul de presă al Executivului.

Guvernului, în calitate de producător al evenimentului, i se alătură şi Primăria Municipiului Bucureşti care va contribui cu o sumă din bugetul propriu la fondurile necesare finanţării Festivalului. S-a analizat şi posibilitatea continuării atragerii unor fonduri din surse private, existând interes din partea unor companii, susţine sursa citată, scrie agerpres.ro.

Festivalul va avea loc în perioada 1 – 28 septembrie, găzduind 150 de spectacole de muzică, operă şi balet în Bucureşti şi în alte centre culturale din ţară: Arad, Bacău, Braşov, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Timişoara.

„În urma analizei efectuate, s-a decis regândirea structurii şi a modului de organizare a Concursului Internaţional ‘George Enescu’. În acest sens, s-a hotărât decalarea ediţiei din acest an a Concursului pentru aceeaşi perioadă a anului viitor – 2014 – astfel încât să se desfăşoare o dată la doi ani, alternând cu ediţiile Festivalului ‘George Enescu’. Această modificare de calendar nu va afecta standardele Concursului, ci este menită să permită o îmbunătăţire a acestora, în condiţiile efortului logistic şi financiar pe care un astfel de demers îl presupune”, dă asigurări Guvernul.

Executivul susţine că decalarea manifestării nu va crea prejudicii eventualilor concurenţi, întrucât înscrierile pentru Concursul „George Enescu” ediţia 2013 nu au început până la data efectuării acestei analize.

Festivalul Internaţional „George Enescu” rămâne în atenţia Guvernului şi Ministerului Culturii ca prioritate a politicii culturale şi de susţinere a brandului cultural de ţară.

Premierul Victor Ponta a criticat, pe 10 ianuarie, tendinţa unor instituţii de a angaja cheltuieli mai mari decât îşi permit şi a dat ca exemplu bugetul Festivalului „George Enescu”, despre care a spus că este „impresionant şi pentru o ţară bogată”.

El a subliniat importanţa acestui festival şi şi-a exprimat sprijinul pentru organizarea lui, dar a arătat că era „şi mai important să fie şi banii atunci când se fac cheltuielile”.

„Unul dintre motivele pentru care avem atât de multe datorii este faptul că există încă practica – a existat până în acest an – de a angaja cheltuieli fără să ai bani. Sunt cheltuieli bune şi frumoase pe care le salut. Zilele acestea am aflat bugetul Festivalului ‘George Enescu’, un buget impresionant şi pentru o ţară bogată… E important pentru România să aibă un festival şi îl vom sprijini şi e o mândrie, era şi mai important să fie şi banii atunci când faci cheltuielile. Dar e o practică veche în România pe care trebuie să o oprim: întâi să existe banii şi după aceea faci contractele, nu invers”, a subliniat Victor Ponta.

Festivalul „George Enescu” este organizat de Artexim, instituţie publică a Ministerului Culturii, iar bugetul evenimentului în 2013 este de nouă milioane de euro.