EDU.RO CAPACITATE 2020. Ce se întâmplă dacă un elev îşi dă masca jos la Evaluare Naţională 2020

Evaluare Națională 2020. De luni dimineață, peste 170 de mii de elevi din toată țara intră în focurile probelor de la Evaluarea Națională. Nu înainte de a trece de triajul epidemiologic. Ministerul Educației a anunțat că tuturor copiilor li se va lua temperatura, la umbră, iar cei care au mai mult de 37,3 grade vor fi trimiși acasă. Pentru ei, va fi organizată o sesiune specială, la două săptămâni distanță. Aceeași procedură va fi și în cazul candidaților de la bacalaureat.

14 iun. 2020, 14:54
EDU.RO CAPACITATE 2020. Ce se întâmplă dacă un elev îşi dă masca jos la Evaluare Naţională 2020

Evaluare Națională 2020:  Una dintre principalele noutăți ale examenului de Evaluare Națională 2020 este cea legată de obligativitatea purtării măștilor de protecție din momentul în care elevul și profesorul intră în centrul de învățământ și până la ieșire.

Iar dacă pentru un adult este, în majoritatea cazurilor, mai ușor să păstreze această mască pe figură, pentru elevii de clasa a VIII-a va fi mai dificil de rezistat, inclusiv în condiții de stres.

Cu toate acestea, secretarul de stat Luminița Barcari a promis, duminică, într-o conferință de presă, că profesorii vor fi îngăduitori cu cei care vor dori să mai scoată masca din când în când, pentru a bea apă, de exemplu.

EDU.RO: SUBIECTE SI BAREME ROMANA Evaluare Nationala 2020

Cert este faptul că masca de protecție trebuie purtată pe tot parcursul examenului, până la ieșirea din școală.

Conform indicațiilor, masca rămâne pe figură. Dar nu vom fi absurzi dacă elevul dorește să bea puțină apă sau .. eu știu … Colegii noștri vor ști cum să procedeze în orice situație” – a spus secretarul de stat în ministerul Educației despre examenul de Evaluare Națională 2020.

De altfel, elevii care nu vor avea la ei măști de protecție vor primi gratuit, atât la intrarea în școală, cât și la ieșire.

În fiecare județ există suficiente măști pentru copil, atât la intrare în unitatea de învățământ, dar și la ieșire din centrul de examen, după ce se va dezinfecta va primi o nouă masă.” – a mai spus oficialul din cadrul Ministerului Educației.

Evaluare Națională 2020: Elevii care au temperatura peste 27,3 grade Celsius vor fi trimiși acasă 

O altă noutate a sesiunii din acest a examenului de Evaluare Națională 2020 este cea legată de măsurarea temperaturii elevilor și profesorilor, înainte de a intra în unitatea de învățământ.

Astfel, cei care vor avea temperatura peste 37,3 grade Celsius vor fi trimiși acasă. Elevii care nu vor putea participa la examenul din 15 iunie vor putea participa la a 2-a sesiune de Evaluare Națională 2020.

”Noi nu putem ști exact care este afecțiunea elevului care este cu febră, astfel încât ne-am gândit că nu ar trebui să-i punem în pericol pe cei care sunt deja în centrul de examen. Dar faptul că noi ne-am gândit la o etapă specială, la 2 săptămâni după această sesiune principală, noi considerăm că toți vor avea șansa de a susține evaluarea națională și de a participa, așa cum a precizat și doamna ministru, la admiterea în liceu.” – a mai declarat, duminică, secretarul de stat.

Evaluare Națională 2020: Șanse egale pentru toți copiii 

Scopul organizării etapei speciale a Evaluării naţionale, pe 29 iunie, pentru elevii identificaţi cu probleme de sănătate este de a da şanse egale tuturor copiilor, a declarat, duminică, ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Etapa specială, organizată în contextul pandemiei de COVID-19, este destinată numai copiilor bolnavi sau celor care se află în izolare sau carantină, precum şi celor care la triajul epidemiologic au peste 37,3 temperatura corporală, a amintit Anisie.

Scopul organizării acestei etape speciale este tocmai acela de a da şanse egale tuturor copiilor. Vreau să precizez că această etapă specială se va organiza înaintea repartiţiei computerizate care se va realiza în data de 10 iulie. Prin urmare, toţi copiii absolvenţi de clasa a VIII-a au şanse egale pentru a participa la Evaluarea naţională”, a susţinut ministrul.

Evaluarea naţională 2020 începe luni, 15 iunie, cu proba la Limba şi Literatura Română, iar accesul în centrul de examen se va face până la ora 8,30. La poartă vor fi cadre medicale, care vor face triajul epidemiologic.

“Pentru acei copii care au temperatura corporală peste 37,3 recomand cadrelor medicale să repete succesiv de trei ori acel procedeu”, a afirmat Anisie.

La Evaluarea naţională s-au înscris, potrivit ministrului, peste 172.532 de elevi absolvenţi de clasa a VIII-a, iar testele vor avea loc în peste 4.253 de centre de examen. Peste 75.000 de profesori participă la prima etapă a examenului, a precizat ministrul.

“Există peste 900 de elevi care susţin Evaluarea naţională în condiţii speciale, conform procedurii privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe”, a menţionat Monica Anisie.