Eduard Hellvig despre Laszlo Tokes: Bine că a plecat! S-a dus unde trebuia

Europarlamentarul Eduard Hellvig, candidat din partea PNL pentru un nou mandat în Parlamentul European (PE), a declarat joi, la Târgu Mureş, că e foarte bine că Laszlo Tokes candidează pe lista formaţiunii ungare FIDESz şi nu în România.

RomaniaTV.net
24 apr. 2014, 14:18
Eduard Hellvig despre Laszlo Tokes: Bine că a plecat! S-a dus unde trebuia

‘Bine c-a plecat! Sincer, nu trebuie să interpretez eu nimic, ar trebui să interpreteze cei care l-au susţinut şi l-au promovat şi care au avut toată disponibilitatea de a susţine un om care a avut o multitudine de acţiuni împotriva statului naţional român. Eu n-am ce să interpretez, singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că s-a dus unde trebuia. Candidează în altă parte, nu mai candidează în România, ceea ce e foarte bine (…) Va reprezenta interesele statului maghiar. Punct!’, a afirmat Hellvig.

În privinţa tendinţelor secesionsite care se manifestă în unele regiuni ale UE şi ale revendicărilor de autonomie ale secuilor, Eduard Hellvig a arătat că acestea nu sunt privite cu mare deschidere la nivelul Parlamentului European.

‘În retorica publică, unii oameni pot să susţină ce doresc, ca să-şi adune voturi. În practica politică şi în practica democratică, trebuie să îndeplineşti anumite cerinţe. Aceste cerinţe în spaţiul românesc nu se vor îndeplini şi vă garantez că în spaţiul european anumite lucruri nu mai sunt tolerate aşa cum au fost tolerate în trecut. De exemplu, ce s-a întâmplat în Catalunia, ce s-a întâmplat în Ţara Bascilor, ce se întâmplă în Tirol – să ştiţi că nu sunt privite cu o mare deschidere şi cu o mare apetenţă în Parlamentul European, ca un lucru extraordinar, care să fie încurajat. Aşa cum v-am explicat că există oameni care contestă PE, aşa sunt şi alţi oameni care, având o apetenţă şi un vot pentru un tip de retorică, îşi îndreaptă discursul. Dar a devenit practică curentă, cel puţin în spaţiul românesc, suveranitatea statului român rămâne în România şi nu în altă parte’, a spus europarlamentarul PNL.