Eduard Novak: Dacă nu începem curând pregătirile, nu cred că vor fi rezultate peste patru ani

Singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Carol Novak, şi-a încheiat participarea la competiţia londoneză cu un onorabil loc opt în cursa pe şosea, în condiţiile în care toţi adversarii săi, cu excepţia cehului Jiri Jezek, aveau dizabilităţi mai mici.

RomaniaTV.net
10 sept. 2012, 06:17
Eduard Novak: Dacă nu începem curând pregătirile, nu cred că vor fi rezultate peste patru ani

Acum, pentru singurul medaliat din istoria României la Jocurile Paralimpice urmează o vacanţă alături de familie şi el speră ca oficialităţile să-şi respecte promisiunile făcute înaintea debutului Jocurilor Paralimpice, astfel încât să fie recompensat cu aceiaşi bani ca şi olimpicii pentru cele două medalii obţinute, titlul paralimpic în cursa de urmărire pe velodrom şi argintul de la contratimpul pe şosea.

Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, Eduard Novak, susţine că a obţinut rezultate „fructuoase” şi abia aşteaptă să revină în ţară pentru a petrecere o vacanţă alături de familia sa.

 Reporter: Edi, felicitări pentru rezultatele obţinute, cum a fost această ediţie a Jocurilor pentru tine?

Eduard Novak: Mulţumesc, a fost destul de fructuoasă, dar şi foarte stresant în acelaşi timp. A fost foarte greu şi mă bucur că mă pot întoarce acasă cu două medalii. Mai mult nu cred că s-a putut.

Reporter: Cum a fost cursa pe şosea, ai venit pe locul opt?

Eduard Novak: Nu am avut prea multe şanse, pentru că adversarii mei aveau ambele picioare. Doar eu şi cu cehul Jiri Jezek am fost singurii care am venit de la altă clasă. Noi doi practic am concurat la clasa superioară. În cursa asta eu pasam, eu centram şi trebuia să şi marchez, în sensul că trebuia să mă ţin după plutonul fruntaş, să sprintez şi să rămân alături de cei din frunte. La final nu am mai avut puterea să sprintez, astfel că am venit pe locul opt. E un rezultat bun, având în vedere că am venit la trei secunde de locul trei.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu Imre Torok, am văzut că a abandonat după 32 de kilometri?

Eduard Novak: Imre a fost oprit de organizatori pentru că s-a mers într-un ritm infernal şi ar fi fost ajuns cu un tur şi atunci era descalificat. Nu s-a accidentat, doar că nu a putu ţine ritmul.

Reporter: Crezi că rezultatele tale vor ambiţiona şi alte persoane cu dizabilităţi să facă sport şi chiar să participe la Jocurile Paralimpice?

Eduard Novak: Eu aşa sper. Sper ca în următorii patru ani, cu ajutorul ANST să fie mai bine finanţate sporturile paralimpice. Mi-aş dori ca şi alte persoane să se apuce de sport, nu e neapărat nevoie să fie ciclismul. Dacă nu începem prea curând pregătirile, nu cred că vor fi rezultate peste patru ani.

Reporter: Ce urmează acum pentru tine?

Eduard Novak: Multă vacanţă şi relaxare. După ce am pedalat peste 10 ani pentru a obţine aceste rezultate, vreau să mă relaxez alături de familia mea, să mergem undeva să stăm şi să ne distrăm împreună.

Reporter: Ai idee cam câţi bani vei primi pentru rezultatele obţinute?

Eduard Novak: Am văzut în media că doamna Tocală a declarat că vor fi aceleaşi premii ca la olimpici, iar domnul Ponta a zis acelaşi lucru.

Reporter: Totuşi Legea sportului nu permite premierea paralimpicilor decât cu 35.000 de lei.

Eduard Novak: Nu-mi vine a crede că un premier poate să facă aceste declaraţii fără să cunoască legea. Nu poate să vină acum şi să spună „Sorry, primeşti 10 la sută din ce ţi-am promis, pentru că nu avem cadrul legal”.