Senatul a respins solicitarea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind educaţia sexuală în şcoli

Update. Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore.

22 iun. 2021, 17:39
Senatul a respins solicitarea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind educaţia sexuală în şcoli

Update. Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore.

Senatorii au decis să mențină forma legii trimisă ințial la promulgare, cu 68 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 21 de abțineri, iar 2 senatori nu au votat. În favoarea respingerii solicitării președintelui Iohannis au votat atât PSD, cât și PNL. Senatorii USR PLUS s-au abținut.

Știre inițială

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a dezvăluit că nu va vota în plen proiectul privind educaţia sexuală în şcoli pentru că și-ar dori să îl vadă în altă formă. În acest moment „nu ajută” copiii şi tinerii din România, a spus Dragu.

„Noi am vrea să vedem această lege sub altă formă, în acest moment nu ajută copiii din România şi tinerii. Nu este o lege pe care eu şi noi să o susţinem (…). Eu cred că intră astăzi la vot, este în forma aceasta cu educaţie sanitară şi cu acordul părinţilor. Poziţia noastră a fost foarte clară, a USR PLUS, că în situaţia în care avem atât de multe mămici minore, o treime din mămicile minore din UE provin din România, în situaţia în care avem foarte multe abuzuri sexuale care se întâmplă în segmentul acesta al minorilor, noi credem că educarea sexuală trebuie atacată mai frontal, trebuie să mergem dincolo de declaraţii politice şi să ne uităm la binele copiilor şi al tinerilor”, a precizat Dragu, după Biroul permanent.

Educația sexuală în școli, la vot final în Senat. Întrebată dacă va vota împotriva proiectului, Anca Dragu a răspuns afirmativ. Șefa Senatului spune că proiectul e incomplet şi ar trebui să se vorbească despre educaţia sexuală la copii începând cu 12 ani.

„Eu sper să se mai modifice ceva la acest proiect de lege, nu avem cum să propunem acum în plen, eu sper să se redeschidă acest subiect cumva, pentru că, repet, este un pas incomplet făcut în educaţia copiilor. Ar trebui clar să vorbim despre educaţie sexuală şi am putea să punem totuşi o limită de vârstă, 12 ani – 14 ani, dar cred că 12 ani ar fi o vârstă mai mult decât rezonabilă, 14 ar fi un compromis”, a afirmat Anca Dragu.

Anca Dragu a mai spus că discuţia privind educaţia sexuală a propriului copil a început în clasa a V-A. „Copilul meu a studiat la şcoală în clasa a V-a acest subiect despre educaţie sexuală, a studiat despre elemente de genul acesta cred că de prin clasa a II-a – a III-a. Am discutat şi noi acasă, dar şcoala îşi face rolul”, a susţinut preşedintele Senatului.

Sorin Cîmpeanu: Toți elevii vor fi înscriși să facă educație sexuală. Părinții care nu sunt de acord îi pot retrage

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că educația sexuală este o materie foarte importantă ce trebuie predată în școli, o dată pe săptămâna, între clasele a V -a – a XII -a. Educația sexuală va fi o componentă a materiei Educație pentru viață.

„Sunt dezbateri în coaliție, educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută. Acordul părintelui va fi necesar. Toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină educație sexuală. Vor retrași toți cei ai căror părinți nu sunt de acord.

E o problemă bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie. Propunerea Ministerului Educației e de a fi integrată, printr-o repartizare a noținilor, treptată, alături de disciplina de educație sanitară, pentru alimentație sănătoasă… să fie o oră pe săptămână, dar pe module. Educația sexuală e o componentă a Educației pentru viață. Părinții care nu sunt de acord își pot retrage copiii de la această disciplină. Educația sexuală, componentă a educației pentru viață, să fie din clasa a 5 a până în clasa a 12 a”, a declarat Sorin Cîmpeanu.