Educaţie copii: Disciplina proactivă sau cum să ai un copil cuminte şi ascultător

Educaţia copiilor este un capitol foarte delicat şi foarte important în meseria de părinte. Sunt multe metode de educare şi fiecare părinte încearcă să le adapteze în funcţie de personalitatea sa şi a copilului său. Sunt părinţi care îşi educă copiii sub puterea "fricii" şi chiar a bătăilor, alţii care apelează la vorbă bună, alţii care sunt adepţii recompenselor şi alţii care recurg la pedepse.

RomaniaTV.net
04 oct. 2016, 08:41
Educaţie copii: Disciplina proactivă sau cum să ai un copil cuminte şi ascultător

In educatia copiilor din ziua de astazi exista un curent foarte popular recomandat de psihologi: „disciplina proactiva”. Focusarea nu se face pe „obedienta” (Fa ce-ti spun, caci eu sunt parintele si asa apreciez eu ca e mai bine!) ci pe respect, dragoste si intelegere.

Disciplina proactiva: In educatia copiilor este mai importanta lauda, decat critica

Disciplina proactiva este o alta modalitate de abordare a problemelor, de a te focusa si a lauda comportamentul bun, civilizat, in loc sa-l critici pe cel gresit. Din pacate, nu sunt putini aceia care pun semnul egal intre disciplina si pedeapsa (fizica sau de alta natura). Cand de fapt, ceea ce ar trebui facut este sa-i acorzi atentie copilului. Daca ii acorzi copilului atentie si ii lauzi de fiecare data faptele bune, el va dori sa le repete. Daca cel mic e trist, sa-l intrebi „Ce s-a intamplat?”.

Citeşte şi  Cum influenţează relaţia părinţilor stima de sine a copiilor

Cand face ceva gresit (de exemplu cand roade cablul de alimentare de la veioza) nu-i spui „NU e bine, pentru ca te poti curenta!”, ci il iei din locul respectiv si te joci cu el. Ii distragi atentia si totodata faci ceva distractiv. Pentru el era la fel de distractiv sa roada cablul de la veioza, insa acum e si mai distractiv pentru ca se joaca cu mami sau cu tati. Daca, de exemplu, ai doi copii si obisnuiesc sa se certe sau sa se bata, ii poti lasa sa se joace separat, in camere diferite.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO