Edward Snowden se află la aeroportul din Moscova. Rusia analizează cererea de extrădare

Fostul consultant informatic Edward Snowden nu a părăsit aeroportul din Moscova, iar Rusia analizează solicitarea de extrădare formulată de Statele Unite.

RomaniaTV.net
24 iun. 2013, 16:39
Edward Snowden se află la aeroportul din Moscova. Rusia analizează cererea de extrădare

Surse citate de agenţia Interfax au declarat că Moscova analizează cererea de extrădare prezentată de Statele Unite. Nu se ştie dacă Snowden va putea fi arestat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo, fără a fi oficial pe teritoriul Rusiei. Anterior, alte surse au afirmat că Snowden deja a părăsit Rusia. Pe de altă parte, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange a declarat că Edward Snowden este „într-un loc sigur”.

Ministrul de Externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, a justificat solicitarea de azil politic depusă de fostul consultant NSA Edward Snowden, apreciind că acţiunile lui au permis „dezvăluirea” activităţilor Statelor Unite. „Omul care încearcă să facă lumină asupra unor aspecte care vizează întreaga lume este urmărit de cei care ar trebui să le ofere explicaţii guvernelor şi cetăţenilor„, a adăugat Patino. „Ecuadorul examinează cererea de azil formulată de domnul Snowden”, a precizat Patino. El a refuzat însă să spună unde s-ar afla acum Snowden.

Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kong -ul duminică dimineaţă, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova. Snowden, în vârstă de 29 de ani, fugise în Hong Kong în mai, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare. Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.

În acest moment nu se ştie cu certitudine unde se află tânărul american.