EFA 2018: "Cold War", de Paweł Pawlikowski, desemnat cel mai bun film european LISTA PREMIILOR

Publicat: Duminică, 16 Decembrie 2018 00:09 // Actualizat: Duminică, 16 Decembrie 2018 00:10 // Sursa: romaniatv.net

"Cold War", scris şi regizat de Paweł Pawlikowski, produs de Ewa Puszczyńska şi Tanya Seghatchian, a fost desemnat "cel mai bun film european" la cea de-a 31-a gală de decernare a premiilor Academiei de Film Europene (EFA), care a avut loc, sâmbătă seară, la Teatro de la Maestranza din Sevilia. Lungmetrajul a primit în total cinci distincţii.

"Vreau să le mulţumesc producătorilor pentru că nu au vrut să facă un film în scopuri comerciale, ci să spună o poveste. Mulţumesc lui Dumnezeu că acest gen de cinema se face", a declarat în final regizorul polonez. 

Filmul a concurat la această categorie cu: "Border" (Suedia, Danemarca), "Dogman" (Italia, Franţa), "Girl" (Belgia, Olanda) şi "Happy as Lazzarro" (Italia, Franţa, Germania, Elveţia). 

Înaintea anunţului premiului pentru "cel mai bun film european", actorul Chiwetel Ejiofor a spus că "cinematografia europeană nu este recunoscută chiar pentru finalurile fericite. Stând în această seară aici, poţi simţi puterea Europei. Puterea creaţiei. Sunt multe lucruri înspăimântătoare care se întâmplă în lume. De aceea, noi, mai mult ca oricând, avem nevoie unii de alţii". 

Îmi amintesc că am văzut "English Patient" la cinema şi am plâns, şi am plâns, pentru că m-am îndrăgostit. El poate fi periculos, interesant, comic, dar mereu voi vedea întâi dragostea", a spus actriţa spaniolă Victoria Abril, prezentându-l pe Ralph Finnes.

Ralph Finnes a primit trofeul European Achievement in World Cinema pentru cariera sa de actor şi regizor, în aplauzele colegilor în picioare. "Sunt cu adevărat onorat să fiu aici, în acest oraş extrordinar de frumos", şi-a început el discursul, vizibil emoţionat. "M-am întrebat ce înseamnă să simţi ca un european. Este un sentiment al apartenenţei, al poveştilor împărtăşite, al rănilor împărtăşite? În Anglia acum, este doar zgomotul divizării. Dar cu filmele putem celebra diferenţele noastre şi umanitatea noastră comună", a mai spus actorul britanic. 

Premiul pentru European Documentary 2018 a fost atribuit lui Jane Magnusson pentru filmul "Bergman - A Year in a Life".

Paweł Pawlikowski a fost desemnat "cel mai bun regizor european" pe 2018 pentru regia filmului "Cold War". El a concurat alături de Ali Abassi, Matteo Garrone, Samuel Maoz, Alice Rohrwacher. "Este fantastic. Vă mulţumesc. Sunt foarte fericit să fiu aici. Să o văd pe Carmen Maura celebrată m-a făcut să plâng", a spus regizorul. 

EFA People's Choice Award 2018 i-a revenit filmului "Call Me by Your Name", în regia lui Luca Guadagnino. 

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost acordat anul acesta actriţei spaniole Carmen Maura, cunoscută din filme precum "¿Qué he hecho yo para merecer esto?", "Matador", "Mujeres al borde de un ataque de nervios" şi "Volver", regizate de Pedro Almodóvar. E a fost prima actriţă premiată pentru interpretare la prima gală a EFA, în 1988, pentru rolul din "Mujeres al borde de un ataque de nervios".

"Astăzi, sunt un bărbat pe cale să facă un atac de nervi, şi tu eşti regina cinematografiei europene", a spus Wim Wenders prezentând-o pe Carmen Maura. 

"Dedic acest premiu tinerelor actriţe care îşi încep cariera şi vreau să le spun: nu vă faceţi griji în privinţa corpului vostru. Să fii actriţă, nu înseamnă să fii mai mult frumoasă. Poţi fi normală. Lucrul important este să crezi în ceea ce joci", a spus actriţa în discursul ei, ovaţionată de întreaga sală. 

Excellence Awards 2018

European Cinematographer - Premiul "Carlo di Palma": 
Martin Otterbeck pentru "U - July 22" 

European Editor: 
Jarosław Kamiński pentru "Cold War"


European Production Designer: 
Andrey Ponkratov pentru "The Summer"

European Visual Effects Supervisor: Peter Hjorth pentru "Border".

European Sound Designer: 
André Bendocchi-Alves şi Martin Steyer pentru "The Captain" 

European Composer: 
Christoph M. Kaiser şi Julian Maas pentru "3 Days in Quiberon". 

European Hair & Make-Up Artist: 
Dalia Colli, Lorenzo Tamburini şi Daniela Tartari pentru "Dogman".

European Costume Designer a fost desemnat Massimo Cantini Parrini pentru "Dogman". 

Premiul pentru European Short Film a revenit filmului "The Years", de Sara Fgaier. 

Premiul pentru European Comedy i-a revenit filmului "The Death of Stalin", de Armando Iannucci. "A fost foarte curajos din partea dumneavoastră. Acest film a fost interzis în Rusia", a mărturisit câştigătorul primind premiul. 

Joanna Kulig este "cea mai bună actriţă europeană" a anului pentru rolul din "Cold War". Premiul a fost primit în numele ei de regizorul filmului, Paweł Pawlikowski. Ea a concurat la această categorie cu Marie Baumer ("3 Days in Quiberon"), Halldora Geirharosdottir ("Woman at War"), Joanna Kulig ("Cold War"), Barbara Lennie ("Petra"), Eva Melander ("Border"), Alba Rohrwacher ("Happy as Lazzaro").

"Văzând şi revăzând filmele lui ne facem să vrem să schimbăm lumea. Filmele sale, acţiunile sale şi viaţa sa sunt o inspiraţie. Doamnelor şi domnilor, mă aflu aici să-l onorez pe unul dintre cei mai mari cineaşti ai timpului nostru. Un om curajos. Un om cu principii. Un om cu adâncă pasiune şi compasiune", l-a prezentat Wim Wenders pe Costa-Gavras, oferindu-i trofeul pentru întreaga carieră la gala European Film Awards.

Regizorul grec Costa-Gavras, supranumit maestrul thrillerului politic, a spus: "Este o mare emoţie şi o mare onoare. Vreau să-i mulţumesc lui Wim (Wenders) şi Academiei pentru că au oferit un exemplu de cum ar trebui să arate Europa", a spus Gavras primind premiul. 

Premiul European Screenwriter 2018 i-a revenit lui Paweł Pawlikowski pentru "Cold War". "Mă simt ca un impostor; există cam 193 de versiuni ale scenariului. Sunt ca un antiscenarist, îmi place să scriu tot timpul", a spus Pawlikowski.  

"Another Day of Life", de Raul de la Fuente, Damian Nenow a fost desemnat European Animated Feature Film 2018. 

Premiul European Discovery (premiul FIPRESCI) a fost atribuit peliculei "Girl" (Belgia), de Lukas Dhont. La această categorie fuseseră nominalizate şi filmele "Nu mă atinge-mă", al Adinei Pintilie, laureat cu Ursul de Aur la Berlinala de anul acesta, "The Guilty" (Danemarca) al lui Gustav Moller, "One Day" (Ungaria), "Scary Mother" (Georgia, Estonia) şi "Those Who Are Fine" (Elveţia). 

Mike Downey şi Agnieszka Holland i-au adus omagii regizorilor Oleg Sentsov şi Kirill Serebrennikov, care sunt reţinuţi pe nedrept în arest în Rusia. 

Marcello Fonte a fost desemnat "cel mai bun actor european" în 2018 pentru rolul din "Dogman", regizat de Matteo Garrone. "Erau mulţi mult mai buni decât mine. Felicitări tuturor!", a spus el. 

Cea de-a 31-a gală de decernare a premiilor Academiei de Film Europene (EFA) a avut loc la Sevilia. Următoarea ediţie a galei EFA va avea loc la Berlin. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
"Cold War" de Paweł Pawlikowski EFA 2018 gala EFA 2018
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7228
RON
18 Jun
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H