Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca: 42 de cazuri de tromboză în Germania

În Germania au fost raportate până în prezent 42 de cazuri de cheaguri de sânge rare, majoritatea după vaccinarea cu vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca, a anunţat vineri seara Institutul Paul Ehrlich (PEI), conform DPA.

10 apr. 2021, 12:56
Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca: 42 de cazuri de tromboză în Germania

Peste 40 de cazuri de tromboză în Germania, majoritatea, raportate după vaccinarea cu AstraZeneca! Institutul Paul Ehrlich (PEI) a emis un comunicat conform căruia, până pe 2 aprilie, au fost raportate 42 de cazuri de tromboze rare în Germania. Majoritatea cazurilor sunt asociate vaccinului celor de la AstraZeneca. 35 dintre persoanele afectate sunt femei cu vârste între 20 şi 63 de ani.

Opt persoane din cele 42 au murit (cinci femei şi trei bărbaţi). PEI susţine că în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani au fost observate semnificativ mai multe efecte adverse ale vaccinului.

PEI a spus că în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani au fost observate semnificativ mai multe cazuri decât s-ar fi putut aştepta. În general, Germania administrează în prezent vaccinul doar persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste.

EMA examinează cazurile de tromboză apărute după administrarea vaccinului Johnson & Johnson şi un nou efect secundar al serului AstraZeneca
Şapte cazuri de tromboză sinusală venoasă au fost raportate după vaccinarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech, la trei femei cu vârste cuprinse între 34 şi 81 de ani şi la patru bărbaţi cu vârste între 81 şi 86 de ani. Nu s-au raportat cazuri de trombocitopenie.

Până pe 2 aprilie, în Germania au fost vaccinate aproximativ 14,38 de milioane de persoane. În tot acest timp au fost înregistrate 407 decese, la diverse intervale de la vaccinare, în rândul persoanelor cu vârste între 24 şi 102 ani. Intervalele de vaccinare variază de la o oră până la 40 de zile. De asemenea, în majoritatea cazurilor, pacienţii aveau una sau mai multe boli care ar fi putut influenţa decesul.

Când se ia în calcul numărul de doze de vaccin administrate, numărul cazurilor raportate nu a marcat o creştere în comparaţie cu numărul de cazuri de astfel de tromboze aşteptate de obicei.

Medicii şi alţi specialişti din domeniul sănătăţii ar trebui să fie atenţi la semnele şi simptomele tromboembolismului şi/sau trombocitopeniei, a spus institutul.

Cei vaccinaţi trebuie să solicite asistenţă medicală imediată dacă au simptome precum dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflarea picioarelor sau dureri abdominale persistente.

Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: „Oamenii trebuie să știe”
La fel se procedează în cazul simptomelor neurologice, cum ar fi dureri de cap severe sau persistente, vedere înceţoşată sau hemoragii punctuale. Nu există date disponibile cu privire la vreun risc asociat cu a doua doză de vaccin.

Până la 2 aprilie, în Germania au fost efectuate în total aproximativ 14,38 milioane de vaccinări.

Institutul a fost informat despre 407 decese „la diferite intervale după vaccinare” la persoane cu vârste cuprinse între 24 şi 102 ani. Intervalul a variat între mai puţin de o oră şi 40 de zile.

În marea majoritate a cazurilor, pacienţii au avut una sau mai multe boli anterioare care ar fi fost cauza probabilă a decesului. Au fost solicitate informaţii suplimentare pentru unele cazuri individuale.