Efectele devastatoare ale secetei. Un oraş întreg a rămas fără apă potabilă

Oraşul Calafat a rămas fără apă potabilă din cauza nivelului scăzut al Dunării. Cei 18.000 de oameni nu au strop de apă la robinete încă de ieri, iar singura soluţie au rămas acum fântânile din oraş.

16 aug. 2015, 15:50
Efectele devastatoare ale secetei. Un oraş întreg a rămas fără apă potabilă

Oraşul doljean Calafat, unde locuiesc aproximativ 18.000 de oameni, nu mai este alimentat cu apă potabilă, din cauza nivelului scăzut al Dunării. Potrivit România TV, debitul insuficient a dus la oprirea pompelor de la staţia de captare din localitate.

Citeşte şi Seceta face ravagii în România. Culturile sunt pârjolite, fântânile au secat, animalele mor de foame VIDEO

Personalul companiei de apă Oltenia lucrează la găsirea unei soluţii pentru reluarea furnizării apei potabile şi remedierea situaţiei.

Citeşte şi Dunărea se trece cu piciorul, secetă fără precedent VIDEO

Practic, debitul Dunării a scăzut la jumătate faţă de vara trecută, ceea ce a afectat grav şi navigaţia. Cele mai mari probleme sunt la Zimnicea, pe sectorul bulgăresc, unde mai multe nave staţionează din cauza nivelului scăzut al fluviului. De altfel, prognoza hidrologică realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor pentru intervalul 16 – 23 august 2015 relevă că debitul Dunării la intrarea în ţară, pe secțiunea Baziaş, va fi în scădere până la valoarea de 2.300 metri cubi/secundă, în prima zi a intervalului, dar ulterior va fi în creștere până la valoarea de 2.600 metri cubi/secundă, situându-se în continuare sub media multianuală a lunii august, de 4.300 metri cubi/secundă.

În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în scădere în prima parte a intervalului, iar în a doua parte, în creștere pe sectorul Gruia-Vadu Oii și relativ staționare pe sectorul Brăila-Tulcea.