Efectele pandemiei COVID. Majoritatea bucureștenilor care stau în chirie nu au în plan cumpărarea unui apartament

Criza provocată de pandemia de coronavirus are efecte și pe piața imobiliară. Conform unui studiu, mai mult de jumătate (55%) dintre bucureștenii care locuiesc cu chirie nu au în plan să își cumpere un apartament în următorul an.

02 dec. 2020, 13:06
Efectele pandemiei COVID. Majoritatea bucureștenilor care stau în chirie nu au în plan cumpărarea unui apartament

Efectele pandemiei COVID. 55% dintre bucureștenii care stau în chirie nu au în plan să își cumpere un apartament în anul următor, dorind să rămâne în continuare în chirie. 45% dintre aceștia iau în calcul o schimbare a locuinței închiriate, conform unui studiu realizat de Unlock Research pentru Colliers International.

Citește și: Nicuşor Dan dă explicaţii despre problemele cu căldura din Bucureşti. „Nu o să fie aşa toată iarna. O să avem avarii, dar nu ca în ultimele trei zile”

”Mai mult de jumătate (55%) dintre bucureştenii care locuiesc în prezent cu chirie nu au în plan să-şi cumpere un apartament în următorul an şi vor să rămână în chirie”, arată un studiu recent realizat de Unlock Research pentru Colliers International, lider pe piaţa de evaluări şi consultanţă rezidenţială din România cu proprietăţi rezidenţiale analizate la nivel naţional în valoare de peste 15 miliarde de euro numai în ultimii trei ani” , se arată în studiu

Efectele pandemiei COVID. ”45% dintre aceştia se gândesc însă la o schimbare a locuinţei închiriate, majoritatea (66%) pentru că vor o locuinţă mai spaţioasă sau aflată într-o zonă mai bună, inclusiv în blocuri noi, şi doar o treime pentru că se uită la bani şi caută să-şi scadă costurile cu chiria”, conform studiului.

”Criza provocată de coronavirus începe să-şi arate efectele şi pe piaţa închirierilor de locuinţe. În Bucureşti, studenţii au lăsat multe proprietăţi goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar numărul ofertelor de închiriere din piaţă a început să crească. Preţul chiriei rămâne în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi chiriaşi aleg să închirieze o locuinţă sau alta”, arată studiul.

Pe fondul incertitudinii create de pandemia COVID, chiriaşii caută siguranţă, fie printr-o reducere a chiriei sau mutarea într-un spaţiu mai mic, fie printr-o înţelegere pe termen mai lung cu proprietarii sau prin înregistrarea contractelor la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Cercetarea a fost realizată de Unlock Research, la solicitarea Colliers International, în perioada septembrie – octombrie 2020, pe un eşantion de aproximativ 300 de persoane care locuiesc cu chirie în Bucureşti, având venituri peste medie, majoritatea cu studii superioare şi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani.