Efectele referendumului din Crimeea: O altă ŢARĂ EUROPEANĂ se pregăteşte de SECESIUNE

Italienii din Veneţia şi regiunea Veneto vor decide în această săptămână, în cadrul unui referendum, dacă rămân în continuare în Italia sau dacă se constituie ca stat independent.

17 mart. 2014, 19:27
Efectele referendumului din Crimeea: O altă ŢARĂ EUROPEANĂ se pregăteşte de SECESIUNE

Partidul „Independenţa Veneto” a organizat deja un vot online, care are valoare doar ca „barometru”, anticipând intenţiile celor care vor vota în cadrul referendumului.

Dacă rezultatul consultării populare va fi pozitiv, atunci viitoarea „Republică Veneto” va urma modelul vechiului stat veneţian, care era o putere economică, culturală şi comercială formată în secolul al VII-lea şi care s-a menţinut în acest fel până când a fost cucerită de Napoleon, în 1797.

Actuala mişcare separatistă, „Independenţa Veneto”, a luat naştere din cauza aparentului eşec al guvernului italian de a stăvili corupţia şi de a-şi proteja cetăţenii de efectele negative ale recesiunii.

Regiunea Veneto se simte frustrată pentru că plăteşte Romei taxe şi impozite de aproximativ 71 de miliarde de euro, cu 21 de miliarde de euro mai mult decât încasează din investiţii şi servicii, scrie AFP.”Italia este împovărată de datoria publică enormă, mii de afaceri au dat faliment, iar noi ne pierdem oamenii care au început să se sinucidă din cauza asta, a afirmat şeful partidului „Indepedenţa Veneto”, Nicola Gardin.

Recâştigarea suveranităţii şi a culturii veneţiene

Ultimele sondaje de opinie arată că 60% din cele 3,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot din regiune sunt favorabili independenţei. În ciuda protestelor faţă de o eventuală încercare de rupere a regiunii de Italia, considerată ca fiind neconstituţională, guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, a declarat presei italiene că secesiunea este o opţiune potrivit legilor internaţionale.

„Impulsul pentru independenţă a venit din partea poporului. Este o cerinţă democratică provocată de indiferenţa Romei”, a mai declarat guvernatorul publicaţiei Liberoquotidiano.

„Istoria Republicii Veneţiene nu se mai predă în şcoli, şi nici limba veneţiană. Statul a şters identitatea noastră”, a mai spus Gardin, adăugând că „votul pentru independenţă nu este determinat numai de motive economice, ci este şi o provocare de a ne proteja şi de a readuce la viaţă cultura noastră.”