Efectul neaşteptat al războiului din Ucraina. Nivel ridicat de poluare în România, înregistrat în ultimele zile

Niveluri mari de poluare au fost înregistrate în Europa de Est de platformele care măsoară calitatea aerului, inclusiv cea a Agenţiei Europene a Mediului. Una dintre cauze ar putea fi războiul din Ucraina.

16 mart. 2022, 22:22
Efectul neaşteptat al războiului din Ucraina. Nivel ridicat de poluare în România, înregistrat în ultimele zile

Nivelul ridicat de poluare pare a fi efectul neaşteptat al războiului din Ucraina. Experţii iau în calcul şi alte cauze precum arderea deşeurilor sau încălzirea cu lemn şi cărbune. De asemenea, pot contribui și presiunea atmosferică mare, ceața și lipsa vântului, potrivit Știrile PROTV.  Niveluri de poluare peste limita normală au fost sesizate pe trei platforme diferite de monitorizare a aerului.

Hărţile de monitorizare a calităţii aerului indică zone roşii în Europa de Est, în ţări ca Polonia, Slovacia, Serbia, Ungaria, vestul Ucrainei şi România. Acum 24 ore, pe platforma Airly, senzorii indicau niveluri de 2-3 ori mai mari decât valorile normale.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski s-a adresat pentru prima dată Congresului SUA: „Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții pentru oameni. Vă cer o zonă de excludere aeriană, este prea mult să cerem asta?”

Efectul neaşteptat al războiului din Ucraina. Nivel ridicat de poluare în România, înregistrat în ultimele zile

Printre ţările afectate de nivelul ridicat de poluare se numără România, Polonia, Ungaria şi Serbia. Depășirile cele mai mari au fost înregistrate la doi indicatori importanți în măsurarea calității aerului: PM 2,5, repectiv PM 10, particule toxice, de ordinul micronilor că dimensiune. PM 2,5 provine în special din arderi de deșeuri, iar PM 10 poate fi produs de arderi, de trafic, de condiții meteo nefavorabile, dar și de lipsa spațiului verde.

Despre efectul războiului din Ucraina asupra aerului din țara noastră au vorbit și activiștii de mediu de la Agent Green. Potrivit acestora, din cauza scumpirii gazului, mulţi se încălzesc acum cu lemn şi cărbune, iar focul duce la degajări mari de fum. În România, peste 40% din gospodarii se încălzesc cu lemn.

Citeşte şi: Praf saharian peste România. Mai multe ţări din Europa vor fi afectate