Șeful Departamentului de Fizică Nucleară, concediat pentru că ar fi denigrat conducerea

Unul dintre cei mai importanți cercetători de la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele, Livius Trache, a fost concediat. Motivul care a dus la concedierea şefului Departamentului de Fizică Nucleară ar fi "faptul că ar fi transmis informaţii neadevărate, nesusţinute cu probe, prezentând distorsionat realitatea, fiind indusă în rândul comunității științifice internaționale, ideea "lipsei de atmosferă științifică" la ELI-NP. "

28 iul. 2020, 12:48
Șeful Departamentului de Fizică Nucleară, concediat pentru că ar fi denigrat conducerea

Mai mult, şeful Departamentului de Fizică Nucleară este acuzat că, „fără niciun argument in susținere, a negat dreptul legal al angajatorului de reorganizare a activității institutului, de a efectua verificări și controale, ori cercetări disciplinare; prin trimiterile cu caracter tendențios pe care le-a facut prin raportare la regimul comunist, a asociat acestor prerogative legale un caracter arbitrar și abuziv.”

După ce Livius Trache a fost concediar, mai mulţi cercetători ai Institutului se tem că vor avea aceeaşi soartă.

Tot vineri, după ce şeful Departamentului de Fizică Nucleară, a apărut o scrisoare a 100 de angajați din IFIN-HH care spun că susțin „conducerea vizionară și fermă” a actualului director Nicolae Zamfir. Deși scrisoarea e numită „a cercetătorilor”, majoritatea semnatarilor sunt economiști, ingineri, studenți la doctorat, inclusiv șeful pazei. Mai mult scrisoarea pare a fi datată 26 mai și scoasă acum de la naftalină, potrivit Hotnews. 

„Ca urmare a mesajelor denigratoare la adresa Centrului de Cercetare ELI-NP și a Conducerii sale, apărute de curând într-o parte a mass-media din România, subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita și ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP și în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir,”se spune în scrisoare.

Luni, 27 iulie, Tribunalul București a anulat o decizie a IFIN-HH prin care fusese destituit un cercetător, Tiberiu Sava, din funcția de șef adjunct de Departament.

Câțiva cercetători dintre cei care au semnat o scrisoare deschisă în care cereau intrarea în legalitate a conducerii Institutului au declarat pentru HotNews că se tem de represalii iminente. Deși excluderea României din constituirea ELI ERIC a amplificat reacțiile contestatare la adresa conducerii IFIN-HH, cercetătorii care i se opun lui Zamfir ne-au explicat că principala cauză a nemulțumirii lor este ceea ce ei numesc distrugerea cercetării de fizică nucleară, cu o lungă și bogată tradiție în România, numirea unor șefi de departamente a căror activitate științifică este foarte modestă în comparație cu cea a majorității cercetătorilor și faptul că sunt obstrucționați sistematic să își continue cercetările începute. În același timp, Consiliul Științific al institutului, așa cum se arată în punctul de vedere publicat mai jos, acuză conducerea Institutului că nu a prezentat rapoarte nici despre stadiul de implementare al ELI-NP, nici despre investițiile viitoare în cadrul Institutului.

Citeşte şi Fostul director al Companiei de Apă Arad a câştigat procesul prin care contesta decizia de concediere. A fost demis chiar de naşul său