Şeful securităţii din fâşia Gaza acuză Israelul de tentativă de asasinat

Șeful serviciilor de securitate din Gaza, generalul palestinian Tawfiq Abu Ne'em, a acuzat sâmbătă Israelul că se află în spatele tentativei de asasinat de vineri împotriva sa, informează Xinhua. Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a formulat acuzații similare, de asemenea fără a indica dovezi în sprijinul afirmațiilor sale, relatează AFP.

RomaniaTV.net
29 oct. 2017, 06:24
Şeful securităţii din fâşia Gaza acuză Israelul de tentativă de asasinat

Abu Ne’em a supraviețuit după ce sub Jeep-ul său a explodat o bombă. Surse medicale au declarat că generalul a suferit răni ușoare la un picior, la spate și la cap și a fost spitalizat pentru îngrijiri. Atentatul nu a fost revendicat.

Revenit acasă, șeful securității palestiniene a înregistrat un mesaj video în care poate fi văzut întins pe pat, acasă la el. În declarația sa, el afirmă că singurul care ar avea de câștigat de pe urma haosului creat de uciderea sa ar fi „ocupantul” — termen care se referă la statul Israel. Tentativa de asasinat nu va influența însă reconcilierea între grupările palestiniene, insistă Abu Ne’em.

„Suntem atât de aproape de sfârșitul disensiunilor între noi și de începutul unei vieți noi pentru populația din Gaza și pentru toți palestinienii, când punctele de trecere a frontierei vor fi transferate autorităților palestiniene, pe 1 noiembrie”, a mai spus generalul, care a promis că își va relua îndatoririle imediat după ce se reface.

Tawfiq Abu Ne’em a fost eliberat în octombrie 2011, în cadrul unui schimb de prizonieri între Israel și gruparea palestiniană Hamas, după 22 de ani de detenție în închisorile israeliene. El a fost numit șef al forțelor de securitate din Gaza în 2015.