Egiptul îşi mută luna viitoare capitala, de la Cairo. Noul oraş va fi în „probe” în următoarele şase luni

Guvernul egiptean va începe în decembrie procesul de transferare a birourilor sale în noua capitală administrativă localizată la est de Cairo, a anunţat miercuri, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al preşedinţiei Egiptului.

03 nov. 2021, 15:21
Egiptul îşi mută luna viitoare capitala, de la Cairo. Noul oraş va fi în „probe” în următoarele şase luni

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi „a ordonat guvernului să înceapă transferul către districtul guvernamental din Noua Capitală Administrativă, din decembrie, pentru o perioadă de probă de şase luni”, a precizat purtătorul de cuvânt, citat de Al Arabiya.

Noua capitală este descrisă ca un „oraş inteligent cu înalte tehnologii” în care vor locui 6,5 milioane de oameni şi care va permite decongestionarea Cairo.

Noul oraş va include un district guvernamental, un district al afacerilor, parcuri mari şi un district diplomatic.

Citeşte şi Top destinaţii turistice preferate de români pentru Revelion. Cele mai accesibile vs cele mai scumpe oferte

Cât de mult se va deplasa centrul de greutate al Egiptului de la Cairo la noua capitală, la 45 km de Nil, nu este încă prea clar. Pentru mulți egipteni obișnuiți, pentru care orașul plin de viață a fost casă de generații întregi, mutarea și costurile ar fi de neconceput.

Dar, celor care fac schimbarea li se promite o singură aplicație pentru plata facturilor de utilități, accesarea serviciilor locale și receptarea cu promptitudine a plângerilor și problemelor pe care le vor întâmpina.

Citeşte şi Marele Muftiu al Egiptului vrea intensificarea luptei împotriva terorismului. „Mesajul nostru principal este pacea mondială”

Construcţiile la noua capitală au fost suspendate în 2015 şi, după ce au scăzut finanţările dinspre Emiratele Arabe Unite (EAU), armata şi guvernul egiptene au preluat costurile estimate la 25 de miliarde de dolari pentru prima fază, injectând investiţii în afara bugetului. Au fost, de asemenea, asigurate câteva împrumuturi şi finanţări străine. Pandemia de COVID-19 a dus, de asemenea, la încetinirea ritmului de construcţie, iar prima fază din cele trei proiectate, fază care acoperă o suprafaţă de 168 de km pătraţi, nu va fi finalizată atunci când guvernul egiptean va începe operaţiunea de mutare.