Egiptul merge la urne în primul scrutin prezidenţial după înlăturarea dictaturii lui Mubarak

Alegerile prezidenţiale sunt piatra de încercare a noului regim din Egipt, instaurat după înlăturarea de la putere, în februarie 2011, prin mişcările populare de protest, denumite simbolic "Primăvara arabă", a generalului Hosni Mubarak, care a condus ţara cu o mână de fier.

RomaniaTV.net
23 mai 2012, 08:05
Egiptul merge la urne în primul scrutin prezidenţial după înlăturarea dictaturii lui Mubarak

Egiptenii vor vota în primul tur de scrutin timp de două zile, miercuri şi joi. Al doilea tur se va desfăşura în perioada 16-17 iunie, dacă niciunul dintre candidaţi nu va obţine din primul tur majioritatea absolută.

În cursa din primul tur intră candidatul mişcării Fraţii Musulmani, Mohammed Morsi, islamistul independent Abdel Moneim Aboul Foutouh, ultimul premier din timpul regimului lui  Mubarak, Ahmad Shafiq, fostul ministru de Externe şi fost lider al Ligii Arabe Amr Moussa şi naţionalistul arab Hamdeen Sabbahi. În total, în primul tur, sunt 12 candidaţi.

Secţiile de vot s-au deschis miercuri la ora 8.00 (9.00, ora României). Alegătorii deja formau cozi la mai multe secţii de vot din Cairo, înainte de deschiderea acestora. Consilul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), aflat la putere i-a încurajat pe cetăţeni să vină masiv la urne, promiţându-le că votul nu va fi fraudat. Secţiile se vor închide la ora 20.00 (21.00, ora României).

„Participarea cetăţenilor la scrutinul prezidenţial este cea mai bună garanţie de transparenţă şi securitate în procesul electoral”, a declarat Mohammed al-Assar, membru al Consiliului militar aflat la conducerea ţării. „Nu vom permite nicio neregulă şi nicio tentativă de influenţare a procesului electoral”, a spus el.

Rezultatul scrutinului rămâne foarte incert, din cauza numărului mare de indecişi şi a libertăţii de alegere inedite oferită egiptenilor.