Egiptul se izolează în timp ce noi violenţe ameninţă să izbucnească în orice clipă

Pe fondul unei acalmii după atentate în serie soldate cu aproximativ 460 de morţi, Fraţii Musulmani, confreria din care provine preşedintele demis Mohamed Morsi, le-au cerut joi susţinătorilor lor să protesteze la Cairo, la o zi de la dispersarea sângeroasă a reuniunilor lor de către forţele de ordine.

15 aug. 2013, 13:23

După dispersarea, miercuri, a două tabere din Cairo ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist  Mohamed Morsi, dintre care cea din piaţa Rabaa al-Adawiya, susţinătorii preşedintelui demis de armată la 3 iulie cer participarea la un marş care să înceapă la moscheea Imane, situată în centrul acestei pieţe, pentru a denunţa moarta a circa 100 de manifestanţi în atacul de miercuri.

În această moschee, devenită cartierul general al Fraţilor Musulmani, aproximativ 100 de cadavre se aflau în continuare, joi dimineaţa, la morga improvizată. Poliţia şi armata au luat cu asalt, miercuri, cele două pieţe din capitală ocupate de susţinătorii lui Morsi de peste o lună, provocând ciocniri şi în restul ţării, iar starea de urgenţă a fost instituită pe o perioadă de o lună, şi au fost impuse restricţii de circulaţie în jumătate din ţară în intervalul orar 19.00-06.00.

Apelul Fraţilor Musulmani enerează temeri privind o nouă izbucnire a violenţelor în această ţară care a cunoscut, miercuri, cea mai sângeroasă zi din istoria sa recentă, cu peste 460 de morţi şi 3.572 de răni, potrivit unui bilanţ oficial.

Egiptul a închis punctul de trecere cu Fâşia Gaza pentru o durată nedeterminată

Egiptul a închis miercuri punctul de terece a frontierei cu Fâşia Gaza pentru o durată nedeterminată, potrivit unui oficial din domeniul securităţii, relatează AFP. Sute de muncitori palestinieni traversează în fiecare zi punctul de trecere de la Rafah, în Peninsula Sinai, în cele două sensuri.

Parisul a cerut miercuri, „încetarea imediată a represiunii” în Egipt şi a sesizat ONU şi principalii săi parteneri „pentru a se lua de urgenţă o poziţie internaţională în acest sens”. Franţa le-a cerut, de asemenea, „tuturor părţilor să refuze angrenajul confruntărilor şi să deschidă fără întârziere un dialog care să includă toate forţele politice egiptene pentru a găsi o rezolvare democratică la această criză gravă„, potrivit ministrul de Externe Laurent Fabius, reafirmând disponibilitatea imediată a Parisului de a „favoriza acest dialog”.

Preşedintele francez este primul şef de stat care ia această iniţiativă. În Turcia, premierul islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU să se reunească „rapid” pentru a discuta despre Egipt, criticând „ipocrizia” Occidentului în faţa „masacrului foarte grav” produs cu o zi înainte în această ţară

Ambasadorii egipteni sunt convocaţi , iar companiile străine încep să părăsească Egiptul

Numeroase capitale şi organizaţii internaţionale au condamnat, de asemenea, violenţele şi au făcut apel la dialog în Egipt. Mai multe ţări îi convoacă pe ambasadorii egipteni aflaţi în misiune în ţările respective.

Astfel, Ambasadorul Egiptului la Berlin a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe la o zi de la violenţele din această ţară, a anunţat ministerul german, citat de AFP, informează Mediafax. „La cererea ministrului Afacerilor Externe Guido Westerwelle (aflat în Tunisia, n.red.), poziţia Guvernului german a fost prezentată foarte clar ambasadorului egiptean”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt. Miercuri, înainte de a pleca spre Tunis, Westerwelle a cerut „tuturor forţelor politice” din Egipt să „împiedice o escaladare a violenţei”.

Anterior, preşedintele francez François Hollande l-a convocat joi dimineaţa pe ambasadorul egiptean la Paris. El a afirmat că „trebuie făcut totul pentru a se evita un război civil” în Egipt şi a „condamnat cu cea mai mare fermitate violenţele sângeroase” de miercuri, cerând „oprirea imediată a represiunii”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

La rândul său, Ministerul de Externe britanic  a anunţat joi că l-a convocat pe ambasadorul Egiptului pentru a-şi face cunoscută „profunda preocupare” şi pentru a cere autorităţilor egiptene să acţioneze „cu cea mai mare reţinere”.

Şi ministrul italian de Externe Emma Bonino l-a convocat joi după-amiază pe ambasadorul Egiptului la Roma „în legătură cu evoluţiile foarte grave ale situaţiei din Egipt şi episoadele dramatice de violenţă survenite” miercuri.

Electrolux îşi închide provizoriu fabricile, iar Danemarca suspendă ajutorul acordat Egiptului

Compania suedeză de electrocasnice Electrolux a informat joi că şi-a închis provizoriu fabricile din Egipt, ca urmare a violenţelor din ţară, soldate cu sute de morţi şi mii de răniţi.

„Închidem provizoriu instalaţiile din Cairo şi din jurul capitalei. Decizia a fost luată pe parcursul zilelor de miercuri şi joi. Vom avea întruniri în acest weekend pentru a discuta”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei Daniel Frykholm. ‘Se pare că trebuie să examinăm situaţia în termeni de securitate”, a precizat sursa.

Danemarca a anunţat joi că va suspenda ajutorul pe care îl oferă Egiptului, a doua zi după baia de sânge provocată de dispersarea violentă a manifestaţiilor de la Cairo, relatează AFP.

„Danemarca, la rândul său, are două proiecte de colaborare directă cu Guvernul şi instituţiile publice egiptene, iar de-acum vor fi suspendate”, a declarat pentru cotidianul Berlingske ministrul pentru Ajutor şi Dezvoltare Christian Friis Bach.

„Este o reacţie la evenimentele sângeroase şi la foarte regretabila întorsătură pe care a luat-o evoluţia democraţiei”, a adăugat el. Valoarea ajutorului nu este mare, Copenhaga acordând 30 de milioane de coroane daneze (patru milioane de euro) pentru două proiecte, unul prin intermediul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, iar celălalt prin intermediul Băncii Mondiale.

Rusia le recomandă cetăţenilor săi să evite călătoriile în Egipt

Rusia le-a recomandat joi cetăţenilor săi să evite călătoriile în Egipt din cauza unor „tulburări” care afectează zone turistice.”Ciocnirile şi tulburările care au început în capitală se extind rapid către alte oraşe egiptene, inclusiv în cele vizitate de către turişti”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus pentru Afaceri Externe, Aleksandr Lukaşevici, într-un comunicat. „În aceste condiţii ministerul le recomandă cetăţenilor ruşi să se abţină să călătorească în Egipt”, potrivit aceleiaşi surse.

Peste 50.000 de turişti ruşi se află în prezent în Egipt, a anunţat Agenţia rusă pentru turism.”Turiştii continuă să-şi petreacă în linişte vacanţele în staţiuni. Le recomandăm să nu părăsească hotelul după ora 19.00″, a subliniat purtătorul de cuvânt al Agenţiei, Irina Şcegolkova, citată de Itar-Tass.

„Toate manifestaţiile se desfăşoară destul de departe de hoteluri, dar agenţia este pregătită pentru orice evoluţie a situaţiei, inclusiv pentru cea mai rea, atunci când o evacuare ar putea deveni necesară„, a adăugat ea.

Pentru moment, nicio persoană nu şi-a contactat agenţia de turism în scopul de a părăsi ţara înainte de data prevăzută, a anunţat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Uniunii ruse a tour-operatorilor, citat de agenţia RIA Novosti.