El e Ștefan, elevul român olimpic la informatică care a fost admis la Oxford: „Un aspect interesant este modul de predare prin care ești învățat să înveți noțiunile abstracte prin raportare la viața de zi cu zi”

Ștefan, un elev de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, olimpic la informatică, a fost acceptat la Universitatea Oxford. Va studia informatică, domeniu care-l pasionează încă din gimnaziu.

19 ian. 2023, 19:43
El e Ștefan, elevul român olimpic la informatică care a fost admis la Oxford: „Un aspect interesant este modul de predare prin care ești învățat să înveți noțiunile abstracte prin raportare la viața de zi cu zi”

Ștefan își dorește foarte mult să-și continue studiile în străinătate și nu oriunde, ci la una dintre cele mai prestigioase universități din lume.

„Am optat pentru Universitatea Oxford pentru că în acest moment este unul dintre cele mai bune locuri din lume în care poți să studiezi informatica. După câteva discuții pe care le-am avut cu foști absolvenți ai acestei universități am ajuns la concluzia că sistemul britanic mi se potrivește foarte bine. Ce mi-a atras atenția și mi-a plăcut este faptul că există un tutore, un mentor, la fiecare 2-3 studenți și am sentimentul că o astfel de relație nu este o relație rece elev – profesor, ci mai degrabă una mai apropiată, de colaborare. Un alt aspect interesant este modul de predare prin care ești învățat să înveți noțiunile abstracte prin raportare la viața de zi cu zi. În primul an știu că se pune mult accent pe matematică, apoi se studiază securitate informatică, inteligență artificială, domenii de care sunt interesat”, mărturisește adolescentul.

Elevul a mai aplicat și la alte patru universități din Marea Britanie – Imperial College London, UCL – University College London, Warwick și la King’s College și în Olanda a aplicat la Universitatea Delft.

Citește și Studiu Oxford: Politicienii au o viaţă mai lungă faţă de restul oamenilor

Procesul de admitere la Oxford a început din toamna anului trecut, când tânărul a trimis o scrisoare de intenție (eseu) şi o recomandare din partea profesoarei sale de informatică, Daniela Marcu.

„În eseu am vorbit despre pasiunea mea pentru informatică, despre premiile pe care le-am obținut de-a lungul timpului, activități extrașcolare în care am fost implicat – Trupa de improvizație PI, Clubul Games & Apps la a cărui înființare am participat împreună cu colegul meu Șerban Orza, activități de voluntariat în cadrul Asociației Interact Suceava etc. În cadrul eseului am simțit nevoia să unesc cele două pasiuni ale mele, informatica și muzica rock. Am descris rezolvarea problemelor de informatică cu susținerea unui concert rock. Cerințele problemelor le-am asemănat cu piesa de deschidere a concertului, piesa care trebuie să anime, să stârnească interesul, să antreneze, să capteze. Chichițele problemelor le-am asemănat cu notele de la bas, iar conexiunile pe care le faci pentru rezolvarea problemelor le-am asemănat cu un solo de chitară. De asemenea, am descris problemele pentru care inițial nu ai nici o idee de rezolvare cu piesele noi care apar în cadrul unui concert. În ambele situații, până ajungi să le înțelegi, să le simți, să ajungi să îți placă, trebuie să te obișnuiești cu ele, să le recitești și să le asculți de câteva ori”, a mai spus el, potrivit monitorulsv.

Citește și Klaus Iohannis, criticat de un raport al Oxford Analytica: Președintele erodează democrația pluralistă din România. Popularitatea sa este acum în cădere liberă

După prima etapă, Ștefan a avut un examen scris la matematică, cu un nivel ridicat de dificultate, iar aceasta a fost proba eliminatorie. A reușit să treacă și cea mai grea probă și a ajuns apoi și la faza interviurilor. Evaluatorii au căutat ideile candidatului, modul de abordare a problemelor, raționamentul și logica în rezolvarea lor.

„Profesorii vor să vadă raționamentul candidatului, cum abordezi problema, cum ajungi de la o idee la alta, îți dau indicii dacă ești în dificultate. Este o discuție foarte constructivă, o experiență din care am ieșit foarte câștigat. Nu am simțit că mă evaluează cineva, că mi se vânează greșelile, ci că sunt împreună cu niște prieteni cu foarte multă experiență alături de care încercăm să găsim cea mai bună cale de rezolvare”, a mai punctat elevul de-a XII-a.

Acum Ștefan își dorește doar să reușească să acopere o parte din taxa de studii cu ajutorul donațiilor și sponsorizărilor.

Pe 10 ianuarie a primit răspunsul favorabil din partea universității britanice, veste care a fost primită cu emoție și entuziasm de toți cei apropiați.

Pentru a fi student la universitatea britanică, Ștefan trebuie să obțină peste 9 la examenul de bacalaureat, iar la proba de matematică peste 9,5.