El este antreprenorul român care a ajuns să cumpere multinaţionale. În 1997 a plecat în SUA ca instructor de karate, iar acum este lider în IT

Voicu Oprean este unul dintre liderii naţionali în industria de IT, reuşind să dezvolte o companie antreprenorială care se bate de la egal la egal cu marile companii multinaţionale. Povestea lui este una fabuloasă şi se întinde de-a lungul a câteva decenii.

14 apr. 2023, 19:11
El este antreprenorul român care a ajuns să cumpere multinaţionale. În 1997 a plecat în SUA ca instructor de karate, iar acum este lider în IT
El este antreprenorul român care a ajuns să cumpere multinaţionale. În 1997 a plecat în SUA ca instructor de karate, iar acum este lider în IT

El este antreprenorul român care a ajuns să cumpere multinaţionale. Voicu Oprean este fondatorul şi CEO-ul AROBS Transilvania Software, un furnizor global de soluţii IT şi software personalizat, companie înfiinţată la Cluj-Napoca şi care are peste 1.000 de angajaţi, operaţiuni în opt ţări din diferite colţuri ale lumii şi o capitalizare bursieră de aproape 800 de milioane de lei.

„Îmi doream ca cei care termină facultatea să rămână în ţară, să îşi poată face viaţa în România, pentru că în America am văzut o cultură a muncii, dar în afară de asta nu mai vedeam altceva”, a declarat Voicu Oprean, citat de Business Magazin.

Citeşte şi: Ștefan Mandachi a dezvăluit de ce și-a vândut toate afacerile: „Antreprenorul care a ajuns la un anumit nivel nu mai face asta!”

Grupul înfiinţat de Voicu Oprean avea să devină în 2022 actorul principal într-o achiziţie istorică, cea prin care a cumpărat firma Enea Services România, controlată de grupul suedez Enea. Tranzacţia de 17,6 milioane de euro este neobişnuită însăşi prin natura sa, în contextul în care economia locală a văzut multe tranzacţii prin care un grup internaţional cumpără o companie românească, însă niciodată o achiziţie atât de mare prin care un antreprenor român preia din businessul unei multinaţionale.

Citeşte şi: INTERVIU EXCLUSIV. Ioana Şelner, una dintre cele mai de succes antreprenoare din Europa premiată recent la Istanbul. Cum a ajuns de la „Nuntă pe Plajă”, o idee apărută întâmplător, la un business internaţional. „Ai nevoie de o doză de nebunie şi curaj”

Pe de altă parte, sportul a fost aproape întotdeauna o constantă în viaţa lui Voicu Oprean: „Eram destul de bolnav când eram mic, iar părinţii au decis că trebuie să fac ceva, un sport, după ce au fost aproape să mă piardă din lipsa unor antibiotice când aveam pneumonie. Am reuşit să trec peste acest lucru, ei au fost cei care m-au aruncat în bazin şi până la 17 ani am tot făcut polo de performanţă”. Ulterior, a decis să treacă de la un sport de echipă la un sport individual şi s-a îndreptat spre karate, iar în 1997 a decis să plece pentru şase luni în SUA, prin intermediul programului Work and Travel, ca instructor în acest sport.

Citeşte continuarea AICI.