El este medicul român care a fost primit ca un salvator într-o comunitate din Franța: „Perioada COVID, cu masca, m-a marcat!”

Alexandru Mihailov este medicul care a fost primit ca un salvator în 2017, la Saint-Aignan-sur-Roë, o comună în departamentul Mayenne din Franța. Deși bariera lingvistică a fost o problemă la început, ceea ce l-a marcat cu adevărat a fost perioada din timpul pandemiei de coronavirus.

11 ian. 2023, 23:04
El este medicul român care a fost primit ca un salvator într-o comunitate din Franța: „Perioada COVID, cu masca, m-a marcat!”

După ce a lucrat 20 de ani ca medic în România, Alexandru Mihailov a hotărât să plece în Franța, în urmă cu șase ani.

În 2017 a ajuns la Saint-Aignan-sur-Roë din Franța, un oraș rural cu 900 de locuitori, acolo unde lucrează și în prezent. Medicul a povestit cu nostalgie despre cum a fost momentul în care a fost primit de comunitatea de francezi.

Medicul Alexandru Mihailov, despre cât de frumos l-au primit francezii în comunitatea lor

„Îmi amintesc și acum ce frumos am fost primit. Eram emoționat în fața unei astfel de primiri, cu toată această populație în primărie. Am fost foarte bine primit”, a spus Alexandru Mihailov pentru știridiaspora.ro

Citiți și: Medicul Virgil Musta, acuzat de conflict de interese de ANI

Deși a lucrat într-un oraș din România cu 4.500 de locuitori, doctorul spune că nu regretă decizia pe care a făcut-o, cu toate că s-a confruntat și cu greutăți.

„Mă simt bine aici. Chiar dacă am luat lecții de limbă consolidate, a fost complicat la început pentru că oamenii vorbeau foarte repede. Cea mai grea parte a fost la telefon pentru că nu poți vedea expresiile faciale. De aceea, perioada covid, cu masca, m-a marcat. Dar întotdeauna reușim să ne înțelegem până la urmă. Zilele erau istovitoare din cauza barierei lingvistice. A necesitat un efort suplimentar de concentrare. Am fost puțin îndoielnic la un moment dat”, a mărturisit el.

Alexandru Mihailov a vorbit și despre diferențele dintre pacienții francezi și cei români.

„Francezii se confesează mai ușor cu privire la grijile lor și asta mă face fericit. Este o dovadă de încredere. Mulți au fost toleranți cu mine în ceea ce privește limba. Feedback-ul pe care îl am este bun. Lucrez, în orice caz, cât pot de bine”, mai spune medicul.

De asemenea, primarul din Saint-Aignan-sur-Roe, Loic Pene, spune că oamenii îl respectă și este foarte apreciat. Cât despre relațiile sale cu colegii săi francezi, medicul român spune că „mă simt ca un egal. Fac parte din grupul de medici de la centrul de sănătate care se întrunește o dată pe lună. Relația mea este grozavă cu ei”, a adăugat el.

Medicul român, în vârstă de 52 de ani speră să-și continue activitatea în Saint-Aignan-sur-Roe, dar și în Loiron, o altă localitate din departamentul Mayenne cu un număr mai mare de locuitori.

După ce a reușit să se integreze și să se simtă apreciat, în 2018,  în Franța i s-au alăturat soția și cei doi copii.

„Avem prieteni și am creat legături. Soția mea a fost asistentă în România. A trebuit să se oprească cu regret pentru că nu are echivalentul în Franța. Prin urmare este asistentă de îngrijire. Copiii mei sunt foarte bine integrați. Fiul meu este la facultate la Craon, iar fiica mea este studentă la Rennes. Vorbesc foarte bine franceza”, a povestit Alexandru Mihailov.

Citiți și: Românii abia fac faţă datoriilor lunare: Cumpără strictul necesar, au renunţat la diverse produse alimentare şi la medicamente, au amânat plata facturilor