Românii abia fac faţă datoriilor lunare: Cumpără strictul necesar, au renunţat la diverse produse alimentare şi la medicamente, au amânat plata facturilor

Previziuni sumbre ale specialistilor financiari. Inflatia ar putea depăsi 20% în luna martie a acestui an. Românii vor avea un an extrem de dificil, iar preturile vor exploda.

04 ian. 2023, 15:50
Românii abia fac faţă datoriilor lunare: Cumpără strictul necesar, au renunţat la diverse produse alimentare şi la medicamente, au amânat plata facturilor
Guvernul anunţă noi ajutoare pentru români. Vouchere şi creştere de salarii de la 1 ianuarie 2023

Românii abia fac faţă datoriilor lunare. Un sondaj IRES relevă că 19% dintre intervievaţi au uneori dificultăţi financiare, iar 18% au răspuns că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar. 45% dintre românii intervievaţi spun că, în general, se descurcă din punct de vedere financiar, iar 18% susţin că au tot ce le trebuie.

În anul 2022, 70% dintre cei întrebaţi afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 64% au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, 57% au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor, 25% au amânat plata unei facturi la utilităţi, iar 6% au declarat că au suferit de foame, conform sondajului IRES.

Citeşte şi: Scumpiri la început de 2023. Cresc preţurile pentru alimente, combustibili şi mai multe servicii. Vacanţe mai scumpe pentru români anul acesta

De asemenea, în 2022, românii au fost îngrijoraţi de creşterea preţurilor – 35%, frica de boală – 18%, războiul în zona României – 15%, lipsa locurilor de muncă -10%, în timp ce doar 5% au fost îngrijoraţi de criza politică, 4% de reducerea veniturilor, 3% de nesiguranţa locului de muncă sau lipsa de perspectivă, mai arată sondajul.

Jumătate dintre români (51%) cred că 2023 va fi mai prost ca acest an şi doar un sfert (24%) consideră că va fi mai bun, în timp ce acelaşi procent (24%) spun că va fi la fel, relevă sondajul IRES.

Citeşte şi: Lista scumpirilor de la 1 ianuarie 2023. Românii vor scoate mai mulți bani pentru plata taxelor, impozitelor și chiar pentru masa în oraș

Sunt mai optimişti cu privire la statusul lor financiar în 2023 tinerii şi votanţii PNL, iar mai pesimişti sunt cei cu venituri scăzute, sub 2.000 lei, cu vârste între 51 şi 65 de ani, dar şi cei care ar vota cu AUR sau sunt indecişi.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 07 – 12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2.5%.