El este Sebastian Rădulețu, noul judecător român la CEDO. ”Primul român diplomat la Oxford, judecător internațional”

Sebastian Rădulețu este noul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acesta a fost ales marți în cadrul Adunării parlamentare a Consiliului Europei la finalul mandatului Iuliei Motoc, care în prezent este judecătoare la Tribunalul Penal Internațional. 

26 apr. 2023, 22:43
El este Sebastian Rădulețu, noul judecător român la CEDO. ”Primul român diplomat la Oxford, judecător internațional”
El este Sebastian Rădulețu, noul judecător român la CEDO.

El este Sebastian Rădulețu, noul judecător român la CEDO. Anunțul a fost făcut chiar de către judecătoarea Iuliei Motoc, care a ținut să îl felicite pe Sebastian Rădulețu, cunoscut pentru faptul că a fost primul român diplomat la Oxford.

Citește și Elev român prins cu droguri în timp ce era la un program Erasmus, în Macedonia de Nord

El este Sebastian Rădulețu, noul judecător român la CEDO

„Felicitări colegului meu, Profesorul si avocatul Sebastian Rădulețu care a fost ales azi judecător la CEDO la finalul mandatului meu. Primul român diplomat la Oxford, judecător internațional. Sunt sigură că își va îndeplini mandatul cu profesionalismul și excelența pe care le-a dovedit și până acum!”, a scris Iulia Motoc pe contul său de Facebook.

Sebastian Rădulețu a fost ales judecător la CEDO, în turul doi din cadrul Adunării parlamentare a Consiliului Europei cu 84 de voturi în timp ce contra-candidatul său, procurorul Horațiu Radu a primit 78 de voturi.

Noul judecător român la CEDO a fost consilier al actualului ministru al Justiției Cătălin Predoiu în perioada iulie-decembrie 2008 și în același timp a fost conferențiar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Craiova. De asemenea, el reprezintă România la Comisia de la Veneția în calitate de supleant.

De-a lungul timpului, Sebastian Rădulețu a fost membru UNPR și în același timp, a candidat pe listele partidului pentru alegerile locale din 2012, fără să obțină însă un mandat de ales local.

Potrivit CV-ului său, Sebastian Rădulețu este conferențiar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Craiova, universitate unde și-a realizat studiile între 1993 și 1997.

În paralel cu studiile din drept acesta  a urmat între 1994 și 1998 și cursurile Facultății de Litere și Istorie de la aceeași Universitate.

Din 1997, Rădulețu și-a început studiile doctorale în drept, iar în iunie 2000 și-a susținut public lucrarea „Dreptul la proprietate ca drept fundamental”. În anul 2012 a urmat un masterat la Universitatea Oxford din Marea Britanie în „International Human Rights Law”.

În octombrie 2023, a început procedura pentru desemnarea judecătorului român la CEDO și asta pentru că mandatul Iuliei Motoc urma să expire în decembrie.

La începutul acestui an, Sebastian Rădulețu și alți trei candidaţi pentru funcţia de judecător la CEDO au primit aviz favorabil din partea comisiilor juridice şi pentru drepturile omului ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Aceștia au fost audiaţi în cursul zilei de marți la Parlament, iar miercuri Rădulețu a fost ales în funcție.

Citește și Elena Udrea are tot mai mici șanse să iasă din închisoare. Judecătorii i-au respins cererile de sesizare a CJUE, CEDO și CCR